”10 out of 10” 

Två obarmhärtiga torpeder tömmer magasinet på en grupp unga män i en lägenhet. En bil fylls med en blodig blandning av sörja och hjärnrester när en kille råkar få sitt huvud avskjutet. En kvinna slås av en kraftig överdos när hon drar upp en lina heroin genom näsan i tron om att det var kokain. Ett kärleksfullt par impulsrånar en restaurang. En smått överviktig Travolta svänger omkring i en härlig 50-talsdans. Denna film, Pulp Fiction, är bokstavligt talat fullproppad med tänkvärda scener, konversationer och intryck. Det är en film man aldrig glömmer.

Officiell trailer: http://www.youtube.com/watch?v=s7EdQ4FqbhY

Pulp Fiction, från 1994, skapad av den mytomspunne Quentin Tarantino är en oförglömlig historia. Filmen är våldsamt roande, överraskande och genialiskt ihopklippt. Det mest lockande är de extremt färgstarka karaktärerna samt deras fängslade dialoger.

I början av filmen möter vi det spontanrånande paret Pumpkin (Tim Roth) och Honey Bunny (Amanda Plummer). Under sitt lugna frukostmöte bestämmer de sig plötsligt för sig att råna restaurangen. Precis när de plockar upp sina vapen och vrålar ut befallningar till gästerna rullar förtexterna och den fartfyllda låten Miselou av Dick Dale igång.  Efter förtexterna kastas vi in i en bil med två välkända ansikten, Jules Winnfield (Samuel L. Jackson) och Vincent Vega (John Travolta). Dessa två karaktärer är mina personliga favoriter.

Startscen: http://www.youtube.com/watch?v=Jomr9SAjcyw

Jules Winnfield är en troende torped som mirakulöst nog lyckas kombinera sitt dödande med sin religion. Detta visar han genom att läsa upp en lång psalm, tagen direkt ifrån bibeln innan han skoningslöst tar livet ur sina offer. 

Jules psalm: http://www.youtube.com/watch?v=pRE23YfSvc8

Vincent Vega är en stencool man med spydig humor och stark förkärlek till droger. Några scener in i filmen förälskar han sig även i ingen mindre än sin maffiaboss Marsellus Wallace (Ving Rhames ) otroligt attraktiva fru, Mia Wallace (Uma Thurman). När han en kväll beordras passa upp på henne medan Marsellus är borta på affärsresa.

Vincent & Mia: http://www.youtube.com/watch?v=MWkN3akP3cU

Övriga karaktärer vi möter är den sluga boxaren Butch Coolidge (Bruce Wills), Vincents vän och droglangare Lance (Erik Stoltz) och sist med inte minst Jimmie Dimmick som spelas av Quentin Tarantino han själv.   

Pulp Fiction är en fartfylld film med blod, humor, spänning och känslor som är svåra att sätta namn på. Filmen ger en djupt intressant skildring av det kriminella livet i USA på 50-talet. Om du fortfarande inte har sett denna nu, 20 år gamla, klockrena filmrulle så är det verkligen dags. Med så höga poäng som 9/10 på IMdB är Pulp Fiction det självklara filmvalet, alla dagar i veckan.

Otilia Esping

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *