Nu har det första av Katedralskolans årliga FN-rollspel invigts! Rollspelet kickades igång igår på Stadshallen i Lund och dagen bjöd på en massa roligheter (se KKs egna sneak-peaks längre ned).

För er som inte är med och leker FN-representanter, eller helt enkelt inte vet hur FN-rollspelet går till följer här nedan KKs lathund. 

Varje land representeras av två till fyra elever och varje elev sitter som delegat för sitt land i ett utskott. Rollspelet håller på i tre dagar non-stop. Det inleds dag ett med utskottsmöten där elever får diskutera olika sakfrågor, och avslutas på dag tre med dam-da-dam; DEBATTEN I GENERALFÖRSAMLINGEN. I denna debatt deltar alla och debatterar årets tema som är religiösa minoriteter. Under denna Grande Finale har man även en prisutdelning där man kan få pris för till exempel bästa delegat.

FN-rollspelet sköts av eleverna på skolan och det är även de som leder debatterna. KK har pratat med Samuel Körner som är med i sekretariatet och arrangerar evenemanget. 

Hur gick första dagen? Är du nöjd?
Jag tyckte att det gick bra idag, vi var väldigt effektiva och det var väl genomtänkta resolutioner som gick igenom.

Förbereder du dig på något speciellt sätt för de resterande dagarna? 
Nej, alltså jag förbereder mig inte på något speciellt sätt annat än att jag ser till att vara påläst på de ämnen som diskuteras och ser till att ha koll på alla de regler som ska följas. Annars så får man ta det som det kommer. 

Samuel tillägger att det var roligt att se att så många elever testade sina vingar och vågade stå upp och tala. 
FN-rollspelet 2014 är det elfte årliga FN-rollspel som Katte anordnar (*applåder*) och det finns även ett ekonomirollspel som har avstamp nästa vecka.

Ifall man vill veta ännu mer om FN-rollspelet så kan man surfa in på hemsidan; www.fn-rollspel.se

Text: Emma Larsson
Bilder: Tove Böckman

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *