Onsdagen den 17:e december ekade en spykists tal genom Katedralskolans matsalar. Spykisten, troligen inspirerad av tävlingen ”Spykister av Stål”, har tillsammans med vad som uppges vara tre andra spykenelever smugit in iklädd typiska ”kattekläder” – skjorta och polotröja. Efter att ha skapat uppmärksamhet inför talet genom att förklä det som en hyllning till Katedralskolan lämnade han alla i salen besvikna genom att avsluta med ”Sveriges bästa skola: Spyken”. Detta har visat sig vara endast ett av många uppdrag designade för att underminera Spykens konkurrenter.

Det var en typisk lunchstämning i matsalen när fyra till synes vanliga katteelever ställde sig upp i matsalen på skolan, kl 11.45. Talet började på ett högtidligt, melodramatiskt sätt inför en knäpptyst matsal. Talet vandrade från Lunds överlägsenhet till en beskrivning av Sveriges bästa skola, som uppfattades syfta på Katedralskolan. Åhörarna lämnades därför häpna när talaren då plötsligt avslutade med orden ”Sverige bästa skola: Spyken”.

Även om utspelet till en början möttes av applåder uttryckte många katteelever sitt missnöje i skolans korridorer. Talet hade flera gånger beskrivit hur Spyken var överlägsen Lunds andra skolor. Det dröjde inte mer än en dag innan nästa incident tog plats, på samma plats och vid ungefär samma tid. Den här gången möttes talet, framfört av en annan spykist, av burop och det dröjde inte länge innan talaren drogs ner från sin stol.

”Spykister av stål” är en tävling på Spyken. Spykenelever i lag på 3-5 personer tävlar mot varandra i en säregen poängjakt. Utföranden av utmaningarna ska spelas in via film eller ljud, så en jury kan godkänna dem. Flertalet av utmaningarna är riktade mot Katte, men även skolor som ProCivitas ligger i skottlinjen. Via källor har Kattekuriren tagit reda på vissa av uppdragen:

  • Hålla tal i Kattes matsal
  • Infiltrera Katte med spykenkläder, t.ex. bära Spykens väska i Kattes cafeteria
  • ”Hooka” någon i motsatt lag
  • Sola i motsatta könets badkläder i Botaniska trädgården
  • Bära underkläder utanpå vardagskläder en hel dag
  • Ta ProCivitas efterrätt

De flesta uppdrag i tävlingen är rätt harmlösa och i de flesta fall skäms endast deltagarna själva ut. I vissa fall äger dock uppdragen rum på andra skolor, främst vårt kära Katte. Än så länge har vi endast fått uppleva ett par tal, men enligt våra källor är fler av tävlingens uppdrag relaterade till Katedralskolan och en anonym källa menar att fler uppdrag skall utföras efter lovet, och att dessa kommer att vara mer omfattande. Kattes elever uppmanas därför vara uppmärksamma på kommande upptåg.

Text: Julia Rehn, Axel Hellblom och Emma Madholm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *