Idag är det 26 dagar sedan 12 personer sköts till döds av terrorister i Frankrike. Offren var åtta journalister, två polismän, en portvakt och en gäst. Målet: att förstöra den satiriska tidningen Charlie Hebdo. Resultatet blev däremot motsatt – bortsett från de morbida morden – då Charlie nu har fler följare än någonsin. Varför utförde gärningsmännen en sådan massaker; bara på grund av en tidning, ett par pennor och en näve åsikter? Kattekuriren har studerat tidningen närmare och ger er nu en fördjupad inblick i dess innehåll.

Charlie Hebdo är en fransk tidning där åsikter och funderingar står i fokus. De illustreras genom satiriska teckningar som kan föreställa allt från nakna Muhammed till presidenter med prostituerade kvinnor i knät. I Charlie slösas det inte på krut (eller rättare sagt krita) och sällan låter tecknarna sig skrämmas av utomståendes protester. Yttrandefrihet är högt värdesatt på tidningens redaktion. Med sina illustrationer och artiklar är tidningens yttersta mål samtidigt att få sina läsare att dra på smilbanden. 

Efter massakern den sjunde januari i år, är däremot de flesta entusiastiska Charlie-läsarnas munnar vridna i sorgsna grimaser. Sorgen slutar inte heller här, utan sträcker sig så långt som till Arnold Schwarzeneggers proteinsprängda hjärta. I två tweets uttryckte terminator-kändisen sitt stöd för Charlie och hur han med förväntan såg fram emot att se en karikatyr av sig själv i tidningens framtid. 

En vecka efter terrorattacken gavs ett nytt nummer ut och sålde slut på rekordtid. Tur för oss att internet finns med sitt nätformat av Charlie Hebdo för 29 kronor! 

 Översättning: -Vi kan inte röra folket på ”Charlie Hebdo”… -Ifall vi gör det, kommer de bli martyrer och när de idioterna kommer till himlen, kommer de ta alla våra oskulder! Charlie Hebdo Nr.1178 (Jan 2015)
Översättning: -Vi kan inte röra folket på ”Charlie Hebdo”… -Ifall vi gör det, kommer de bli martyrer och när de idioterna kommer till himlen, kommer de ta alla våra oskulder! Charlie Hebdo Nr.1178 (Jan 2015)

Redan när man slår upp första sidan av Charlies senaste nummer, börjar man förstå all upprördhet som tidningen åsamkat känsliga läsare. Bilderna är minst sagt provocerande. Karikatyrer föreställande desperata terrorister, tros-lösa Angela Merkel och Jesus i naket format påträffas lite allt eftersom. 

Att journalisterna på Charlie är förtjusta i brunstiga sexualskämt och galghumor är allmänt känt. Samtidigt går många miste om flertalet djupsinniga budskap i tidningen, eftersom dess bilder tar all uppmärksamhet. När jag lusläste mig igenom Charlies senaste nummer, lade jag plötsligt märke till perspektivbredden i artiklarna. De handlade om allt från säkerhetsbestämmelser inom politik till konsten att älska sig själv. 

Emellertid är förlusten från terrorattentatet den stora snackisen i tidningen. Illustrationer och diskussioner som behandlar massakern dyker upp på varenda sida. Dessa var, enligt mig, mest intressanta att läsa. Ärligt talat, lyckades en del texter fånga min uppmärksamhet till den grad att halsen stockade sig. 

Funderar du på att läsa Charlie Hebdo, så rekommenderar jag de tårdrypande artiklarna ”Je tu il nous vous ils suis Charlie” (Jag du han hon vi ni de är Charlie) och ”À pas de chien” (En hunds synvinkel). För rekommenderar tidningen gör jag starkt. Visst är den obscen och provocerande, men själva artiklarna och budskapen är väl läsvärda för alla över 15 år; särskilt om man är intresserad av psykologi, satirisk humor, politik och samhället i allmänhet. 

Skribent: Julia Rehn                                                        

(Källor: Charlie Hebdo Nr.1178 (2015), charliehebdo.fr, bbc.com)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *