Kära, fantastiska katteelever. Nu är lovet slutligen slut och skolan har på nytt sparkat igång. Dagarna är återigen fyllda av lektioner och det är minst sagt ansträngande att hålla sig vaken när man arbetar med läxorna som öses över oss och tynger våra redan sönderstressade sinnen. För att slippa ångest, berövad fritid och sömnlösa nätter tänkte jag därför ge er ett par tips: Tips på hur man överlever skolan. 

Vi vet alla att fallen är många då man på väg till en kompis, kommer att tänka på tyskaläxan eller historan som skulle vara inne dagen efter och som man inte ens satt sig in i. Då skall du icke frukta för det finns en enkel lösning på ditt problem. Du får ta bussen dit och jobba under resetiden. 

…Nej, det är inte så frestande att sitta på med läxan på bussen, bli bilsjuk och hålla på att kräka i varje rondell, samtidigt som man kämpar med att inte tappa anteckningar och dator. Antagligen blir du dessutom inte klar, vare sig du arbetar med glosorna eller finslipar på uppsatsen både på vägen dit och hem eller ej. Så här måste du göra ett vägval; vilket är viktigast, att åka till kompisen som planerat, skriva uppsatsen när du kommer hem, då du kanske måste vara uppe halva natten, plugga hos kompisen (alternativt tvinga/muta kompisen att skriva uppsatsen åt dig), stanna hemma och göra klart allting så att du är säker på att den blir bra eller helt enkelt hoppa över att göra läxan. 

Jag är ledsen över att krossa era självbilder då jag säger att ni, mot alla odds och trots att ni går på den fabulösa skola som ni gör, inte är några superhjältar som kan göra det omöjliga. Även om era begränsningar är små, finns de där och dessvärre verkar det här vara en sådan… Man kan inte både hoppa över att ta sig tid till läxan och ha läxan gjord. 
Ofta händer det att elever glömmer spara arbeten på sina datorer. Jag antar att jag nu måste tillkännage att jag inte heller är en superhjälte som har en skräddarsydd lösning till er i varje situation. Om en uppsats går förlorad, har ni helt enkelt inget annat val än att skriva om den. Därför är det på liv och död som ni sparar. 

För att förhindra tidspress är planering a och o. Använd tiden effektivt och planera upp den in i minsta detalj. Undvik att sitta vid tv:n eller andra potentiellt störande faktorer när ni ska plugga. Ett mycket bra exempel på störande föremål är mobilen, med alla kompisar som smsar er stup i kvarten utan att ni lyckas få stopp på dem. 

Idrotta mer; enligt propaganda kvittar det hur mycket man tränar, oavsett bör man träna mer för hälsans skull. (Vi på katte har dock, genom vår stora intelligens och tankeförmåga genomskådat detta och vet att lagom är bäst!) 

Trots att tiden är knapp för oss katteelever som vill så mycket med våra liv (till skillnad från t.ex. spykister och polhemmare), bör varje katedralelev unna sig mycket sömn och mat för att kunna prestera på högsta nivå. – En nivå ni ska vara stolta över att hålla och som bara en sann katteelev skulle klara av! 

Skribent: Sophia Lennartsson 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *