Bullar, bröd och mackor. Mycket att välja på, allt finns att köpa i affären, billigt eller dyrt. Eller så skulle du kunna testa på att tillaga något själv, väldigt simpelt såklart. Om du nu inte kommer på något själv så har jag ett litet recept här åt dig. Fortsätt läsa så kanske dina smaklökar får sig en sväng. På bilderna har jag använt vetemjöl och grahamsmjöl, det funkar lika bra. Bara grahamsmjöl går inte att använda eftersom degen inte binder fast då. Detta scones-liknande brödet heter roti (uttalas rotti) och kommer från Sri Lanka. Man äter det till frukost och kvällsmat. Som tillbehör brukar man ha sambal olek och någon slags stark gryta, men det funkar lika bra att ha vanliga pålägg såsom ost, marmelad eller honung.

 VAD DU BEHÖVER:

Ø  En skål

Ø  Stekjärn (stekspade)

Ø  2,5 dl hett vatten

Ø  1 msk matolja

Ø  5 dl vetemjöl eller 3 dl vetemjöl & 2 dl grahamsmjöl

Ø  1,5 dl riven kokos

Ø  1 tsk salt

 1.      Börja med att hälla i kokosen i skålen, därefter häller du över 1,5 dl av det heta vattnet och saltet. Rör om litegrann. Låt kokosen suga upp lite av vattnet, detta gör du därför att kokosen inte ska vara torr.

2.      Häll nu över mjölet i skålen. För att få degen mjuk och för att få mjölet att fastna, häll succesivt i mer av det varma vattnet. Häll nu även i matoljan.

3.      Knåda den till en boll som inte klibbar alltför mycket.

4.      Gör nu bollar i storleken av lite större än golfbollar av degen.

5.      Starta spisen och ha den på 7:an.

6.      Knåda bollarna till platta kakor en i taget. Lägg sedan på en och stek i stekpannan, INGEN OLJA här. När du märker att kanterna börjar få en gulaktig ton är det dags att vända på dem. Vänd de flera gånger för att minska risken att få dem brända.

7.      Servera med vad du vill ha till och bon apetit

Skribent: Clara Holm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *