Diskussionen var över. För längesedan. Argumenten hade haglat klart, motargumenten lyssnats på och slutsatsen om acceptans var nådd. Ett visst mått av trygghet och lugn. Kanske en smula mod för det var ju okej, sa alla. Diskussionen var över.
       I alla fall var det vad jag trodde i min barnsliga naivitet.
       Men ifall diskussionen var över skulle kommentarer inte hagla i matsalen. Ifall diskussionen var över skulle en tenniströjklädd muskelspännare på stolen bredvid inte förklara hur det är okej att denne hatar gaystereotypen à la tillgjord röst och glittrig eyeliner för det måste vara okej att hata stereotyper oavsett hur denna ser ut. Argumentet bakom: det finns de som hatar machostereotypen, då får jag hata gaystereotypen.
       Ursäkta framspråkigheten men min första tanke var ”åh denna idioti”. Om jag tvunget måste förklara (det tar emot vill jag påpeka för det här borde inses) så ligger det till så här; det är inte okej att hata en stereotyp som är förtryckt för då gynnar du förtryckandet och blir själv en av de värsta förtryckarna. Det är homofobi oavsett ifall någon hatar machostereotypen.
       Märk väl att denna diskussion startade i ett annonserande av att Högevallsbadet öppnat ett tredje omklädningsrum som de kallar ett flexrum och som inte är könsbestämt. Frågorna gick glödheta om vem det var som skulle använda flexrummet. Kanske var det lesbiska och bögar som skulle använde det tredje omklädningsrummet för att dessa känner sig obekväma i det enkönade rummen. Någon nämnde ordet hen men det släpptes snabbt och teorierna fortsatte kväkas ur.
       Detta adderat med en annan diskussion jag råkade höra för några veckor sedan om att ordet ”hen” är det onödigaste som hänt Sverige får det att kännas uppenbart att Katteelever har ett stort behov av följande text. KatteKuriren presenterar därför stolt; 101 – din guide till hur du inte kränker! Skriv ut den, spara den i mobilen, tatuera in den på låren så du kan kika i smyg ifall minnet börjar svikta – vad som helst – glöm bara inte. Ok, då kör vi.

1.  Det finns många som identifierar sig med pronomenet ”hen”
– Det innebär kanske att man ser sig som könslös…
– … kanske som både kvinna och man…
– … kanske bara som en individ och har inte velat definiera längre än så…
– … och kanske att man helt enkelt söker en flykt från könsroller som annars gärna kväver och begränsar

2. ”Queer” är ett bra ord när en pratar om ovanstående

3. Det där med könsidentitet är väldigt flytande och en som ser sig som kvinna ena dagen kan lika gärna känna sig som man nästa och något mellanting den tredje

4. ”Gender fluid” kallas det och är också en bra term att ha sparad i hjärnbanken

5. Personer som identifierar sig som sitt juridiska och biologiska kön även socialt kallas cis-personer

6. Som queer eller transperson är det en rejäl kränkning att inte bli kallad det pronomen en identifierar sig med

7. Det är även sårande när folk ifrågasätter saker som flexrum eller tror att dessa är till för att homosexuella inte ska känna sig obekväma

8. Att anta att en identifierar sig med sitt juridiska och biologiska kön är inte okej. Fråga därför efter önskat pronomen

9. Homosexuella känner sig kanske ibland obekväma i enkönade omklädningsrum men kanske också inte. Det är snarare så att den som tror att de gör det känner sig obekväm i deras närvaro. Tagga ner på egot. Du är antagligen inte oemotståndlig.

10. Tänk innan du pratar.

Tack

Skribent: Emma Larsson

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *