Idag är antalet självmordsförsök och depressioner högre än någonsin bland unga. Ätstörningar och andra psykiska sjukdomar har ökat kraftigt under de senaste decennierna. Men för mig överraskar inte statistiken alls utifrån vilken press vi unga lever under.
    Samhället idag har mycket större psykiska påfrestningar än det hade för 30 år sen. Utvecklingen av teknologi (där bland annat sociala medier inkommer) samt ökningen av världens befolkning har gjort att det är mycket högre krav på oss människor generellt. Men på grund av att hjärnan utvecklas mycket i unga år blir ungdomar mer utsatta.
    I sociala medier förmedlas det ständigt till unga människor hur man ska se ut. Det läggs ut redigerade bilder på osunda modeller, samt olika ohälsosamma dieter så man kan uppnå Victoria’s secret-perfektion. Något som är – för mig – förfärligt, på grund av att forskare eller högt uppsatta vet att vårt undermedvetande tar in information och sedan granskas det i vår hjärna så att vi omedvetande anser att det är rätt.
      Via dagens media får vi också många inblickar i kändisarnas liv, och får veta hur perfekta liv de har. Det ger därmed mer press på oss ”normala” att hålla en viss standard i livet.  Ett exempel är prestationen och betygen i skolan. Arbetslivet har på senare tid blivit tuffare genom att det är fler människor som vill ha toppjobben. Detta medföljer en större press på utbildning och olika intagningspoäng. Alltså ska man ha utomordentliga betyg ’’för att komma någonstans i livet’’.
    När en stor social press konstant vilar över en blir allt såklart verkligen utmattade. Vilket som ung och ny i livet kan bli ännu mer påfrestande när man inte har några egna riktiga erfarenheter som kan gå emot budskapet som levereras via medier och appar.
    Med en sådan hög press som vi upplever i vardagen är det inte konstigt att psykiska sjukdomar utvecklas. Stressen över att inte kunna uppnå perfektion gör att många unga går in i väggen. Den uppmålade bilden av sociala medier gör att skammen blir för kraftig när man inte lyckas hålla uppe standarden, och därmed inte hittar någon annan utväg än att begå självmord.
     Som ung och som en individ anser jag att detta är ett fruktansvärt samhälle vi lever i. Vi skall inte behöva känna en enorm ångest över att man t.ex. har fått ett D på ett prov eller om man har råkat gå upp några hekto. Vi ska inte behöva leva under dessa omständigheter.

Krönikör: Sarah Wolfe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *