Lund; studenternas, kulturens och fikans stad. Jag gav mig ut på stan för att undersöka några av Lunds populära caféer. Var hittas den godaste koppen kaffe och var är längtan efter gamla minnen som störst? 

Espresso House: Det klassiskt urbana caféet med nya kampanjer mest hela tiden. Tradigt är det med priserna som är i överkant och maten som känns aningen massproducerad. Däremot gör påtår, skickliga baristor, om än massproducerade så GODA bakverk och miljömärkt kaffe att EH känns rätt värt priset någon gång ibland. Poppisen här är chokladbullen för 23kr. Frukosterbjudanden finns.

 Namnet mormors bageri har sitt ursprung i grundarnas minnen av mormors bakande med ljuva dofter och nygräddade bullar
Namnet mormors bageri har sitt ursprung i grundarnas minnen av mormors bakande med ljuva dofter och nygräddade bullar

Mormors Bageri: En mysig poppis med frukostbuffé, bullar och lagom priser. På fredagar hittas en utvald kaka till det sänkta priset 20kr. Mest såld är Budapestbakelsen för 30 spänn. Tyvärr ingår ingen påtår på kaffet, om man inte vill pröjsa 5kr extra. 

Barista: Ett av mina favoritcaféer! Mitt första intryck var däremot motsatt; relativt höga priser och allt för liten fikayta motade bort mig, tills den dag då en nära vän tipsade mig om Barista i Lund. Härlig personal, gott kaffe och en mysig övervåning med myshörna, pluggbord och utsikt över Lilla Fiskaregatan slog mig med häpnad. Barista har dessutom frukostbuffé, påtår och ekosmart fika. Ett av de populäraste bakverken är deras Pecan Cheesecake för 32kr. 

Redfellas: Ett tufft ställe med mysig insida. Här hittar du den populära hallonpajen för 29kr och olika rawfood-kakor. Haket har frukostbuffé och ger påtår. Är du sugen på något lite mer matigt än kakor, så har Redfellas grillade surdegsmackor med bland annat avokado. The Fresh Food Mafia strikes again in Lund och slår en med häpnad över att nyttigt kan vara gott!

 Inkognitos besökare Anders anser att caféet har
Inkognitos besökare Anders anser att caféet har “stans bästa kaffe”.

Inkognito: Ordet inkognito är en synonym till anonym – ändå är lundafiket en lokal nypoppis. Doften av nygräddat sprider sig över kassan när jag stiger in bredvid de stora glasfönstren ut mot gatan. Personalen är i färd med att baka och jag småpratar med en stamkund så länge. Anders, som han heter, är en regelbunden kaffedrickare hos Inkognito. Hur han kunnat fastna för just det här caféet är inte svårt att förstå. Maffiga och söta bakelser syns i montrar, varav den mest sålda är Hallon- & passionscheesecake för 45kr. Tyvärr existerar inga frukosterbjudanden, men påtår på kaffe och te förekommer.

Café Ariman: Lite sunk, lite classy och lite hipp. Ariman har bekväma priser och är ett typiskt studenthak. Dessvärre ingår ej kaffepåtår, men deras vegansnickers för 15kr och sköna soffor höjer betyget. 

Café & Lé: Ett café med lika mängder musik som fika. Musik-kvällar hålls ständigt, medan frukostfronten är mer osäker gällande erbjudanden. Priserna är en aning höga, däremot ingår påtår. Deras mest populära fika är hallonpajen för 38kr eller kladdkakan för 29kr. Inredningen är snygg och bekväm, maten likaså.

  HITTA HAKET!  BLÅ - ESPRESSO HOUSE, GUL - BARISTA, ORANGE - MORMORS BAGERI(SYDÖSTRA PRICKEN SKA VARA ETT SNÄPP MER ÅT SYD), VIT - INKOGNITO, GRÖN - REDFELLAS, LILA - CAFÉ ARIMAN, RÖD - CAFÉ & LÉ
HITTA HAKET! BLÅ – ESPRESSO HOUSE, GUL – BARISTA, ORANGE – MORMORS BAGERI(SYDÖSTRA PRICKEN SKA VARA ETT SNÄPP MER ÅT SYD), VIT – INKOGNITO, GRÖN – REDFELLAS, LILA – CAFÉ ARIMAN, RÖD – CAFÉ & LÉ

Kaffekostnad & tetaxa (kr)

Storlekar kan skilja, i tabellen visas minsta koppstorlekens pris.

Skribent: Julia Rehn

2 thoughts on “Fika gott i Lund!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *