Idag upplevs det ofta som svårt för unga att få jobb och inom politiken har jobbristen blivit ett aktuellt ämne. Hur ska fler ungdomar få arbete? Det är många som letar efter ett jobb att ha vid sidan av skolan för att få lite extra cash, men var hittar man egentligen jobb som går att utföra på tider som passar en själv och som inte kräver någon erfarenhet? För många blir svaret telefonförsäljning.

I Lund finns idag flera stora telefonförsäljningsföretag som är inriktade på att anställa ungdomar. Oftast erbjuds en fast grundlön och sedan provision på varje försäljning. Att få anställning är generellt sett enkelt. Katteeleven Elin lockades till möjligheten att tjäna pengar och sökte till sig ett välkänt telefonföretag, där hon fick anställning direkt.

– Lönen var hyfsat okay. Jag skulle inte rekommendera det till andra om man inte är säker på att man kan ta att andra människor beskyller dig för att i princip förstört deras liv. Enligt Elin är det inte ovanligt att de man ringer till är otrevliga.

– Man blir kallad saker och de beskyller dig för att du ringer dom hela tiden, fast DU inte har gjort det.

Att jobba som telefonförsäljare innebär ofta även att man får jobba sena kvällar. För en gymnasieelev är det såklart inte helt lätt att balansera både skolan och jobb, vilket Elin håller med om.

– Man hinner både jobba och ha skola samtidigt men det är svårt. 

Efter några månader på företaget bestämde sig Elin för att sluta, både pga de negativa reaktioner hon fick från kunder och för att hon upplevde arbetet som enformigt. När det gäller anställningen, vill hon helst inte ge ut för mycket information, eftersom det är emot det kontrakt hon fick skriva under innan hon började. Till andra som går i tankar på att bli telefonförsäljare har hon ett viktigt tips:

– Säg inget som kunden inte frågar efter.

Elin heter egentligen något annat

Skribent: Emma Madholm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *