’Jag insåg att Comhem inte bara hade gjort en rolig reklam, utan också speglat hur samhället ser ut.’’

Häromdagen när jag satt och läste Dagens Nyheter, såg jag i ett av uppslagen en reklambild från Comhem. Bilden föreställde en traditionell ’’Emil i Lönneberga’’-lik familj från början av 1900-talet. Familjen bestod av tre generationer människor som var uppradade i två led. Alla höll i antingen en telefon eller en surfplatta. Själva reklamens budskap var gratis surfing för hela familjen om man tecknade Comhem. Jag tyckte att det såg ganska komisk ut. Det, både på grund av att alla i bilden hade rött hår (mer begripligt om man har följt alla Comhems reklamer), men också på grund av hela konceptet med att en ’’Emil i Lönneberga’’-familj använde elektronisk utrustning.
    

När jag skulle visa bilden för min familj blev jag förbluffad över att se att alla familjemedlemmarna satt nedtryckta i sina telefoner eller Ipaden. Som en reaktion till händelsen brast jag ut i skratt, häpen och konsternerad. Den “surrealistiska” bilden från Comhem passade förvånansvärt bra in på min familj. Efter några sekunder begrep jag hur stor påverkan teknologin har på oss idag. Jag insåg att Comhem inte bara hade gjort en rolig reklam, utan också speglat hur samhället ser ut.
   

I vårt samhälle är vi konstant omgivna av skärmar av alla olika slag. Vi har skapat och utvecklat apparater till vårt förfogande, så att vardagen ska bli lättare i alla situationer. Vi använder dem i vårt skolarbete och som plattform, så att vi lättare kan hålla koll på saker och ting i vårt sociala umgänge och på vad som händer i världen. Enligt min mening är användningen av tekniska apparater bra i en lagom dos. I skolan till exempel; när en elev och lärare snabbt behöver leta information. Men i dagens samhälle har användningen av datorer och andra tekniska apparater gått för långt. Idag missbrukas telefoner och datorer alltför mycket. Ett exempel är i skolan när datorer används. Datorn, som ursprungligen skulle vara till skolarbetets fördel, blir ofta en koncentrationsfångare från den undervisande läraren (då internet och sociala medier står i centrum).  En annan sak jag vill poängtera är den stora förbrukningen av datorer och surfplattor hemma. Forskarna har sett att barns ökade användning av elektronik gör att de är mindre fysisk aktiva, vilket medföljer att barnen inte kommer ha samma kreativa kompetens som den äldre generationen.
    

Jag vill också till sist tillägga den själva fysiska påfrestningen som medföljer med ett masshav av elapparater. Dessa utger en strålning och vid en viss mängd kan det leda till sömnproblem, koncentrationssvårigheter och stress. Det är därför som många barn som spelar videospel sover sämre.
    

Den stora utvecklingen av datorer, surfplattor och telefoner som används dagligen gör mig ärligt rädd. Den får mig och tänka på hur världen kommer att se ut om 15 år, och vad som kommer att medfölja med personers välmående. Jag menar att vi människor måste stanna upp lite och tänka oss för vilken konsekvens den framtida utvecklingen kommer att ha på oss samt på de kommande generationerna.

Krönikör: Sarah Wolfe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *