”Nu kommer 3000 araber och afrikaner per vecka. Snart är det svenska folket utbytt. Vi är bara runt 6 miljoner svenskar i Sverige och många välutbildade svenskar tar varje år sitt pick och pack och flyttar till nåt annat land för att få en bättre framtid. 660 000 svenskar har flyttat de senaste 24 åren. Ett folkutbyte pågår, iscensatt av 7-klövern. De byter ett folk med en medel-IQpå 102 med en medel-IQ på 65. Ett folk med en medel-IQ under 90 klarar inte av att ha demokrati. Det fungerar helt enkelt inte. Är det DET de är ute efter? Att inte kunna fråntas makten? Diktatur fullt ut?”

Jag står häpen och läser följande text, som min vän har skickat till mig. Hon kan själv inte heller förstå hur någon kan få för sig att gilla något sånt här på Facebook. Det som förvånar mig mest är inte att texten sprids, för rasism kommer alltid att existera, utan det som uppriktigt gör mig mållös är hur folk kan läsa detta som ”fakta” utan att ens ifrågasätta vad som skrivs. Den information som skrivs hänvisar inte ens till någon källa. Varifrån tas påståendet om att somliga folkgrupper har lägre IQ tillika inte klarar av att ha demokrati? Jag förstår inte hur en del människor faktiskt nöjer sig med detta uttalande från en helt okänd person för att klassificera det som fakta.

Jag anser att källkritik har blivit en bristvara i dagens samhälle. Det är på grund av detta som rasistiska slutsatser så lätt kan dras, utan att ens vara korrekta. Det är sedan på denna väg som rasismen sprids. Källkritik är en kritisk granskning av det man läser för att bedöma informationens trovärdighet. Utan källkritik kan vad som helst klassas som trovärdigt, även texten ovan, som varken hänvisar till källor eller vem som skrivit den. Det är inte konstigt att rasismen lyckas utbreda sig när texter, som liknar den ovan, finns överallt på sociala medier och en del människor inte kan tänka kritiskt. All den fakta som sprids på Facebook är inte sann. Alla källor är inte trovärdiga. Vem som helst kan skriva på internet och det finns inte heller några krav på att det som skrivs måste vara sant.

Det finns fortfarande vissa som menar på att skribenten har rätt – att ett folkutbyte pågår i Sverige, som kommer att leda till vårt nuvarande samhälles undergång. Framför allt syftar många på immigranter från bl.a. Afrika och Mellanöstern. Förr i tiden fanns en stark tro på att människor tillhörde olika raser som hade olika egenskaper och hade olika värde. Människor behandlades också därefter. Idag finns det forfarande vissa som tycker att personer från MENA-regionen är på ett visst sätt, att de vill ta över det svenska samhället, att de begår fler brott än andra. Men då har jag en fråga till er: är inte det rasism? Rasism är att behandla människor olika utifrån hur de ser ut, eller vad de har för bakgrund. Det kan ofta bero på fördomar, alltså att man tänker att några är på ett visst sätt, utan att man känner dem. 

Innan du drar slutsatser om människor som inte har samma ursprung som du: fråga dig själv om de källor du bygger din fakta på verkligen är trovärdiga. Om svaret är nej: dra inga slutsatser – du kommer ändå inte att få någon rättvis bild. 

Krönikör: Emma Madholm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *