Eslövs stationshus
Eslövs stationshus

“Nästa station; Eislöuv” Ungefär så låter den breda skånskan som ljuder från pågatågets högtalare. Tio minuters tågsträcka från Lund i nordostlig riktning och du kommer till tätorten som på 1900-talet kallades ”Sveriges tråkigaste stad.” Kattekuriren begav sig dit för att undersöka påståendets sanningshalt. 

I den tegelbeklädda stationens kiosk möttes jag av en leende och vänlig kassör. Det kändes som om att vi var gamla bekanta, men så var inte fallet för oss. För eslövborna är påträffandet av människor som man känner däremot vanligt. Yafet Suleman i N2B har bott i Eslöv cirka fem år. Yafet stöter ständigt på någon som han känner när han går ut. Det beror främst på att Eslöv är en relativt liten stad. Dessutom finns få mötesplatser. 

I N2B går också David Sharq, eslövbo han med. David trivs med stadens lugn, men tycker, liksom Yafet, att utbudet av saker att göra är för litet. Vad kan man då göra i Eslöv? 

Ta tåget till andra städer. Eslöv är en ypperlig pendlingsort. Ska man tänka på möjligheter inom samhället är idrotts- och föreningslivet i fokus. Innebandy och fotboll är två stora sporter där. 

När man tränar mycket behöver man självklart fylla på med mycket energi. Efter ett träningspass i Eslöv kan man förslagsvis bege sig till en av stadens pizzerior. Där finns inte ordet snåla på menyn, utan pizzor med innovativa tillbehör överöses med bearnaise och pommes. 

I Eslöv snålas det inte heller på humorn. Ett levande bevis är eslövbon Johan Glans, en av Sveriges mest kända komiker. (Johan har dessutom en bror som är lärare på Katedralskolan) Båda bröderna har sökt sig utanför Eslöv, liksom varken Yafet eller David ser sig bo i staden i framtiden. Som David uttrycker det: ”det finns så få potentialer i Eslöv som stad.” 

Hur tråkigt är Eslöv alltså? Hans Ostelius, mannen som startade ryktet om Eslövs slätstrukenhet på 1900-talet, sades utbrista: ”Sa jag verkligen Eslöv? Jag menade ju Landskrona!” 

Med det sagt borde man kanske jämföra Eslöv och Landskrona innan någon slutsats dras. Samtidigt uttalade Ostelius sig för nära 40 år sedan. Mycket kan ha hänt sedan dess. Eller inte.

Skribent: Julia Rehn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *