För majoriteten av kattes elever är skolan igång för fullt. Det betyder att läxor flödar, uppsatser skrivs, och prov planeras.   

Även om en skoldag går väldigt långsamt går ett helt skolår väldigt snabbt

Känslor av ångest och stress som lämnades kvar från förra terminen kryper sakta fram igen. Andra känslor, som glädje och lättnad, förekommer bara när läxor eller prov är gjorda. Men de existerar bara i korta stunder då man en kort stund efter snabbt inser att det fortfarande ligger en hög med papper och prov som måste göras.

Morgnarna är olidliga. När man tvingas gå upp tidigt med en dominerad ångest över att man inser att det är en skoldag, som innehåller en lång rad av vedervärdiga lektioner.

Natten är vår frälsning och räddningen är tanken på att det är snart lov. Energin hålls uppe utav längtan till helger, lov och frihet.

Dock i allt det här miserabla och ångesten, är det lätt att glömma bort sig själv och leva lite.  Även om en skoldag går väldigt långsamt går ett helt skolår väldigt snabbt. Innan vi vet ordet av det går vi ut genom Katedralskolans bakdörrar för att möta våra familjer till vår student. När vi sedan ska titta tillbaka på våra år av glädje finns det egentligen ingenting. För att all vår tid har gått åt till stress, ångest och läxor.

Där kan jag själv känna igen mig. Vi vet att våra gymnasiebetyg har en stor påverkan på vår framtid. De ger oss en slags trygghet mot framtidens utmaningar, som utbildning, jobbmöjligheter och vår ekonomi. Med bättre betyg kommer du in på bättre utbildningar och finare skolor. För många med bättre betyg ar det lättare att komma högre inom jobbmarknaden.

Jag vill med den här krönikan påpeka att vår tid kan vi aldrig få tillbaka. Den stunden som du lever i nu kan du aldrig återuppleva. Vår tid är något tybart och värdefullt, och kort. Därför borde vi inte lägga onödigt mycket tid på sådant som är glädjelöst. Jag vill poängtera att vikten av betygen är stor men att sitta hemma och plugga konstant varje helg är inte värt det. Du går då miste om vad hela livet handlar om – att leva och att upptäcka.

Enligt mig så har jag ingen lust att blicka tillbaka på min barndom med ånger utan med belåtenhet. Därför även om du är fokuserad på skolan och har läxor upp över öronen på dig så försökt att njuta lite.

Krönikör: Sarah Wolfe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *