Att man har fördomar om olika saker är ingen nyhet, man tänker att vissa är på ett sätt, och kanske drar alla över en kant. Jag heter Patryk Banach och ska berätta om min erfarenhet med fördomarna angående stil och modet på de olika skolorna. 

Första gången jag stötte på dessa fördomarna om att man skulle se ut på ett visst sätt om man gick på en viss skola var i nian när man skulle välja gymnasieskola. Vissa hade det klart för sig vilken skola de skulle gå på medan andra som jag tvekade mycket. ’’Välj spyken du kommer verkligen passa in där!’’ hörde jag ofta av vänner och bekanta, på grund av att jag på den tiden hade en någorlunda avvikande stil. Det fick mig att undra om det verkligen är så att man blir annorlunda bemött beroende på klädsel på dom olika skolorna. Efter ett år på Spyken kan jag iaf. berätta Spykens sida av det hela.

Den första dagen i ettan minns jag att jag förväntade mig stora gäng med unisona Dr. Martens och Fjällräven Kånken. Men det levde inte riktigt upp till mina förväntningar. Givetvis fanns det sådana människor, stereotypen måste ha kommit från något ställe, men det var inte riktigt som jag trodde. Det var mycket mer mångfaldigt än vad jag förväntade mig. 

Blandningen av stilar på Spyken är ett stort spektrum. Det fanns vissa som jag aldrig skulle kunna tänka mig gå på Spyken vid första ögonkastet. Nu när jag har börjat tvåan har jag märkt att denna stereotypen stämmer mindre och mindre, det finns många fler på Spyken som har kläder som vissa skulle säga är ’’katte’’, även någonting jag blir bemött med ibland. Vissa märken, oftast de typiska märkesplaggen som inte är designerplagg, t.ex. Gant, Ralph Lauren osv. anses vara ’’katte’’. Ett år senare får jag höra av vissa att jag borde ha gått på Katedralskolan och inte Spyken, men det har inte gjort någon större skillnad. Oavsett vad jag har haft på mig under mina Spyken-dagar har jag alltid blivit bemött på samma sätt. Därför tror jag att det att alla på Spyken har samma ’’hipster/indie-stil’’ är bara en överdriven stereotyp. 

Dessutom tror jag även att samma sak händer på Katedralskolan. Jag känner många som går på katte som inte har märkesplagg dagligen och har kanske något avvikande stil och trivs lika bra. Jag tror att många skapar dessa osynliga murar mellan skolorna och kontrasterar skillnaderna som kanske inte finns egentligen. 

Detta kanske inte nödvändigtvis är något vi kan ändra på, alla skolor har väl sin nisch. Men den stora frågan är om detta skapar ett problem ens? Det måste inte vara så att man inte trivs på en skola bara för att man inte har en viss klädstil. Men det kanske får dig att tänka, hade du valt den skolan du går på om du hade haft en annan stil? Där har du något att tänka på!

Patryk Banach
Spyken
Ägare och skribent för patryk.se

2 thoughts on “Vadå ’’kattestil’’?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *