Katte har alltid haft en väldigt speciell relation till historia. Från de anrika byggnaderna, till Karl XII:s vistelse på skolan, till det unika historieprogrammet, så har historia alltid varit något extra viktigt för skolan. Och snart kommer Katedralskolan återigen sättas på den historiska kartan. Elever och lärare på skolan är nämligen delaktiga i att utveckla en app, vars syfte är att guida och informera om Slaget vid Lund.

 Bilder från appen
Bilder från appen “Medieval Lund”
 Nu är HiP på gång med ännu en app, håll dig uppdaterad!
Nu är HiP på gång med ännu en app, håll dig uppdaterad!

Ett liknande projekt gjordes förra året, då dåvarande tvåor på historieprogrammet medverkade i appen ”Medieval Lund”. Den här gången kommer projektet dock vara mer omfattande, och kommer att innehålla information på flera språk om både själva slaget och det svenska samhället på sextonhundratalet. Den som är nyfiken på till exempel hur kvinnor och barn var involverade i kriget kommer här att få sina svar.  

Majoriteten av alla texter kommer att skrivas av elever i Hip2, som för tillfället precis börjat arbeta med detta. Även om andra appar av samma slag gjorts förut i Sverige så är det här första gången som gestaltningar av personer i och omkring slaget görs. Inspirationen är hämtad från bland annat det kända belgiska museet In Flanders Fields. Gestaltningarna kommer även de att skrivas av elever från Katte och är baserade på samtida källor. 

I nuläget är det oklart när appen faktiskt kommer att finnas på marknaden, men säkra källor säger att 2016 är ett år att hålla i minnet. För den som vill veta mer är det enklaste sättet att leta upp valfri Hip2a i korridoren och fråga. 

Men vänta, vad var Slaget vid Lund? 

Slaget vid Lund (1676) är ett av de blodigaste slagen i Sveriges historia. Det stod utanför Lund den fjärde december, då svenska och danska styrkor drabbade samman för att avgöra Skånes historia. 18 år tidigare, 1658, hade svenska trupper med Karl X i spetsen anfallit Danmark genom det djärva draget att gå över Stora och Lilla bälts frusna vatten. I freden efteråt fick Sverige alla Danmarks områden ovanför Öresund. 

1676 däremot var Sverige försvagat, och danskarna såg sin chans. De attackerade Skåne och tog snabbt kontroll över området. När Sveriges unga kung Karl XI insåg detta, samlade han ihop en armé. Problemet var bara att stora delar av den svenska armén, på grund av en allians, var nere i Tyskland och slogs å Frankrikes vägnar. När svenskarna och danskarna tillslut möttes utanför Lund var den svenska armén i ett desperat underläge. 

Enligt alla beräkningar borde danskarna ha vunnit slaget, men ändå var det svenskarna som gick segrande efter en hel dags blodiga strider. Slaget var en del av det så kallade ”Skånska kriget”, som varade mellan 1675 och 1679, och även om det inte var själva slaget som avgjorde Skånes öde så spelade det definitivt en viktig roll. 

Skribent: Emma Flärdh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *