Idag (måndag) väntas tusentals lundabor samlas på Stortorget för att manifestera för flyktingmottagande. 
-Det är otroligt glädjande att många vill stå upp för medmänsklighet. Det behövs verkligen, säger Julius Eberhard, katteelev och styrelseledamot för Grön Ungdom Lund som tillsammans med flera andra ungdomsförbund tog initiativ till manifestationen.

Hittills har över 3500 personer på Facebook sagt att de kommer att närvara vid manifestationen som äger rum på Stortorget klockan 18. Bland medarrangörer finns Svenska kyrkan, flertalet partier och ungdomsförbund och diverse hjälporganisationer. Liknande manifestationer har ägt rum i Stockholm, Göteborg och Malmö. Dessa samlade sammanlagt över 35 000 människor.

-Det är tydligt att det svenska folket vill ta emot flyktingar med öppna armar. Det känns stort att dessa manifestationer ägt rum eller kommer att äga rum i de flesta av Sveriges större städer, däribland Malmö, Helsingborg och Lund, säger Axel Hallberg, som också går på Katte och är språkrör för Grön Ungdom Syd. Axel lyfter också vikten av att manifestationerna inte präglas av partipolitik.
-Tanken är inte att partierna ska visa upp deras respektive universallösningar. Detta är en minst sagt akut fråga. Vi borde inte tjafsa om partipolitik. Istället samlas vi för att visa att vi står upp för medmänsklighet och flyktingmottagande. 

De senaste veckorna har flyktingfrågan lyfts högt upp på dagordning och många EU-länder har lovat att ta större ansvar för den katastrof som utspelar sig på Medelhavet. Bland annat har Stefan Löfven träffat Tysklands förbundskansler för att diskutera hur Tyskland och Sverige tillsammans ska agera för att hjälpa de som flyr. 
-Utvecklingen är minst sagt positiv. Det är viktigare än någonsin att vi river Europas murar och välkomnar de som flyr från krigets helveten. Vi hoppas få se många deltagare i Lund ikväll, säger Axel Hallberg.

 Axel Hallberg, katteelev och språkrör för Grön Ungdom Syd
Axel Hallberg, katteelev och språkrör för Grön Ungdom Syd
 Julius Eberhard, katteelev och styrelseledamot för Grön Ungdom Lund
Julius Eberhard, katteelev och styrelseledamot för Grön Ungdom Lund

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *