Julia och Emma från Kattekuriren var på plats när manifestationen “Refugees welcome” gick av stapeln i Malmö i dag. Detta är 11 dagar efter att fotot av treåriga Alan Kurdi spreds viralt och fick människor världen över att kämpa ytterligare för de flyktingar som nu befinner sig vid Europas gränser. Manifestationer för bättre flyktingmottagande organiserades och i dag var det Malmös tur att visa sin medmänskliga solidaritet.

“Refugees welcome” är ett stort evenemang med rötterna i Tyskland. I Sverige har manifestationerna organiserats av flertalet partier, men själva evenemanget är politiskt obundet. Syftet är att skapa en mötesplats för att visa solidaritet och välvilja för de flyktingar som immigrerat. Organisatörerna för svenska “Refugees welcome” skriver på sin facebook att deras vision är att “Hjälpa medmänniskor som har tvingats lämna allt bakom sig”. 

Just så är det. På Stortorget i Malmö samlades cirka tretusen människor från alla världens hörn och kulturer, tillsammans för att stå upp för de mänskliga levnadsvillkoren. Syrisk musik drog med oss på en känslostrid ström av ljuva toner och kärlek. Inför ett folkhav fullt med uppstickande plakat med orden “Refugees welcome” inledde operasångaren Richard Söderberg manifestationen med orden: “Vi måste dela den här planeten med varandra, för vi har inga andra än varandra”. På plats var även flertalet hjälporganisationer. Bredvid scenen där musik varvades med inspirerande tal, fanns det möjlighet att få reda på mer om vad man kan göra för att hjälpa till.

Vi pratade med Svenska FN-förbundet, Röda Korset, Individuell Människohjälp, Ensamkommandes förbund och Rädda Barnen. Människor med glimten i ögat och varma leenden förklarade hur deras organisationer jobbar för mänskligheten. 

Imorgon sker ett liknande evenemang, fast i Lund. Klockan 18.00 på Stortorget kommer ett tjugotal ideella föreningar samt partier lyfta asylfrågor och medmänsklighet. 3 600 personer har kryssat i “kommer” på facebook (REFUGEES WELCOME LUND – Manifestation för ett humant flyktingbemötande). Är du en av dem?

Skribenter: Julia Rehn & Emma Madholm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *