Ibland har man helt enkelt en dålig dag. Vare sig det har hänt något riktigt hemskt eller så känner man sig bara nedstämd utan att veta varför. Skalan på varför är lång. Det är inte ofta man pratar om ”att må dåligt”. Varför? Jo, för att det ligger en slags tabu kring det. Man vill inte diskutera omkring det. Om någon ställer frågan ”Hur är det med dig?” kan det hända att man svarar ”Äh, har en dålig dag bara”. Fast, ibland behöver det inte vara ”bara” en dålig dag. Även sådant är viktigt att belysa. Hur man får dagen att bli en smula bättre igen kan vara svårt, eller så är det lite lättare än vad man tror. Det bästa, tror jag, är om man får tankarna att spinna kring något annat. Jag säger inte att du bara ska glömma vad som fick dig att må dåligt, utan bara vad du kan göra istället. För att låta hjärna vila och känslorna svalna. 

Givetvis är det väldigt bra att tala ut om händelsen eller händelserna med någon. Men ibland känner man för att vara själv och ta itu med det på egen hand. Här kommer en liten lista på saker du kan göra för att liva upp din dåliga dag!

1. Lyssna på musik

Musik, musik, musik. Vad skulle jag gjort utan dig? Jag är medveten om att det finns personer som faktiskt inte lyssnar så mycket på musik. Men av egen erfarenhet så hjälper det otroligt mycket. Om man så vill lyssna på metalcore-musik för att få ut lite ilska eller värsta balladen för att gråta en skvätt så spelar det ingen roll. Lyssna på vad just du behöver och vill. (Detta börjar bli en aning klyschigt, I know. Men så är det.)

2. Se en film/läs en bok

Det här, mina vänner, är självaste eskapismen. Eller ja nästan, att läsa en bok eller se en film ger en verkligen (behöver inte nödvändigtvis) en gratis biljett till att fly från vardagen. Det är så enkelt att bara sätta igång en film eller börja läsa. För stunden slipper du tänka på dina egna problem och istället lever du för tillfället i en annan värld. Gråt, bli skrämd eller skratta.

3. Skriv dagbok, dikter eller en text

Om du nu inte är ett fan av att skratta eller gråta till ovanstående nämnda, så kan du vara lite kreativ och istället skriva något eget. Skriv ut dina känslor, skriv om någon annans känslor eller skriv något så abstrakt och konstnärligt att du själv nästan inte förstår vad du just skapat. 

4. Baka/laga något du tycker om

Aah, mat, kakor, drinkar. Okej, jag syftar inte på att tröstätning är svaret. Utan bara härligheten av att ha nybakat omkring sig eller något utsökt tillagat. Om du nu inte är så duktig på att laga mat, ja då är väl detta bara bra att använda som träningstid.

Skribent: Clara Holm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *