Vilka filmer bör man inte missa? Linnéa Gedda på Kattekuriren listar några filmer värda att lägga på minnet.

DE SJU SAMURAJERNA (SHICHININ NO SAMURAI)

Ja, den är gammal, ja, den är svartvit, ja, den är nästan tre och en halv timme lång, men De sju samurajerna (1954) är ändå ett mästerverk. Akira Kurosawa har lyckats med en film som, med en spännande historia och en nästan modern klippning, är sevärd än idag.

Filmen handlar om en liten japansk by som hotas av att återigen bli attackerad av ett gäng rövare. För att kunna stå emot attacken letar byborna reda på sju samurajer som ska slåss för dem.

Den här filmen kan verka för lång (207 minuter) för vissa, men den är så bra att minuterna flyger iväg. Dessutom är det en klassiker, så du kan imponera på lärarna, vilket alltid är ett plus.

INSIDAN UT (INSIDE OUT)

För dig som letar efter något lite mindre svartvitt så kan Pixars nya film Insidan ut (2015) rekommenderas. Den handlar om den 11-åriga flickan Jenny (som av någon anledning har översatts från originalspråkets Riley) och hennes känslor lycka, vemod, avsky, vrede och rädsla. De kontrollerar hur Jenny ska känna om olika händelser, och därmed hur hon kommer ihåg dem. Allt är frid och fröjd ända tills Jenny och hennes familj flyttar till San Fransisco.

Pixar har än en gång lyckats skapa en originell och nytänkande film. Den är känsloväckande och tar upp några intressanta tankar om ens känslor.

THE HOLIDAY

The Holiday (2006) är en romantisk komedi som berättar historian om den brittiske skribenten Iris Simpkins och trailerregissören Amanda Woods från Los Angeles som, för att komma över sina före detta pojkvänner, byter hus för två veckor.

Filmen är rätt så förutsägbar, så som de flesta romantiska filmer är, men den är även oerhört charmig och glädjerik. Den är välgjord och ett flertal skickliga skådespelare, som till exempel Kate Winslet, Cameron Diaz och Jude Law, såväl som jultemat gör den riktigt mysig.

SINGIN’ IN THE RAIN

Denna är en riktig klassiker. Om du fortfarande inte har sett musikalen Singin’ in the Rain (1952), så har du verkligen missat något. Den är en glad rulle som lockar fram lyckan även under de regnigaste dagarna.

Singin’ in the Rain (1952) handlar om stumfilmsstjärnan Don Lockwood som, tillsammans med sin motspelare Lina Lamont (som media envisas med att även kalla hans kärleksintresse), ska klara av övergången till talfilmen. Samtidigt möter han kärleken, en aspirerande stjärna vid namn Kathy Selden.

Fylld av glädje, älskvärda karaktärer och minnesvärda musiknummer är Singin’ in the Rain ett självklart tillägg till listan av filmer man måste se.

KINGSMAN: THE SECRET SERVICE

Kingsman: The Secret Service (2014) är en brittisk actionfilm som handlar om ynglingen Eggsy Unwing, som blir rekryterad till spionorganisationen Kingsman.

Filmen varvar explosioner och actionscener med en bunt skämt om den typiska actionfilmen. På så vis är den även väldigt självmedveten; den har en typisk skurk som älskar historier om till exempel James Bond och som därmed är medveten om sin status som ”the bad guy”.

Fylld av komiska stunder, action och utmärkta skådespelare är Kingsman: The Secret Service något att se fram emot.

Skribent: Linnéa Gedda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *