Nu i höst är det som alltid annars också, ett ypperligt tillfälle för vem som helst att ta tag i träningen en gång för alla och komma igång. Det kan finnas oändligt många olika anledningar till varför just du skulle mått bra av det. Kanske är skolan stressig, kanske närmar sig säsongens sista chans att delta i ett lopp eller så är du bara en vanligt väl förberedd katte-elev som kämpar inför beachen 2016. Vad det än är så har nog alla upplevt samma motgångar vad det gäller konditionsträningen och att hålla viljestyrkan uppe. 

Därför har jag, som är rätt så väl bekantad med löpning, lopp och ren konditionsträning, kommit fram till små enkla saker som underlättar och håller igång kämpaglöden när man är mitt uppe i träningen. 

  1. Det absolut viktigaste av allt är utan tvekan en kick-ass musiklista. Såklart är det bra om beatet är passande till din takt men det allra viktigaste är att du älskar låtarna som spelas upp. Då blir man gladare, kan nynna med och känner sig lite mer oförstörbar för varje kilometer som går. 
  2. Vad som också är viktigt att tänka på är dina steg. Många vet inte att man helst ska springa med korta och lätta steg för att underlätta när det blir tungt att andas men känns det jobbigt i benen så byt och fokusera på andningen istället. Så kan man skifta under hela rundan.
  3. Sträck på dig! Om du rätar på ryggen, skjuter fram bröstet och sänker axlarna kan musklerna slappna av mer och lungorna kan ta in mer syre. 
  4. Ladda ner appen Runkeeper så får du på flera ställen under rundan avstämningar hur det går. Då kan ett mål vara att springa snabbare och snabbare för varje kilometer och på det sättet har du gjort en lek och gett dig själv en effektiv, kortvarig anledning till att fortsätta springa. 
  5. Personligen tycker jag också att det är väldigt viktigt att variera rundan. Kanske kan du springa din runda som du brukar första gången, baklänges andra gången och en ny runda tredje gången. Då blir det inte så långtråkigt och du har alltid något nytt att titta på. Det kan också vara skönt att variera rundan för att inte kunna tänka på hur långt det är kvar eftersom du inte riktigt vet det. 

Detta var de bästa tipsen jag hade. Hoppas de kommer till nytta och att fler verkligen inser hur många positiva saker som medföljer regelbunden träning, för de är många! Man kan även någon dag om man känner att det inte finns någon ledig tid till träning idag, springa upp och ner i trapporna på Katte några gånger. Det är också rätt så konditionstränande det!

 

Är man sugen på att springa finns en bra länk här http://springlfa.se/loparkalendern-2015/ *

Skribent Louise Larsson

*Tillägg från Axel Hellbom Almström

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *