Vad är inte viktigare än snacksen när man har bio-time? I kombination med föregående veckas filmtema kommer nu fem filmsnacks i världen. Leta reda på någon av filmartiklarna, till exempel Linnéa Geddas “Filmer du bör se” och enjoy!

1. Söta popcorn

Vi börjar med en lätt start, något som många av er säkert har hört talas om tidigare: söta popcorn. Det äts faktiskt runt om i Europa, och brukar oftast täckas av någon form av karamell eller sirap. Enligt mig är det verkligen synd att det inte finns att köpa på så många ställen här i Sverige, de andra européerna ligger helt enkelt steget före…
En annan variant på detta är chokladpopcorn, perfekt alternativ för en chokladälskare som jag. Här finns det alla möjliga variationer; vit, mörk eller mjölkchoklad är endast ett fåtal av dem. Det finns verkligen oändligt med recept ute på internet, och är superlätt och snabbt och göra hemma själv. 

2. Friterade degknyten

Dessa är friterade degknyten som kallas Samosas när man talar om den indiska versionen, men finns på många olika ställen i bl.a. Asien, är enormt populära på Bollywood-biograferna. De är i princip pyramidformade friterade degknyten med olika fyllningar; vilket kan variera från var man är eftersom varje land oftast har sin egen twist på knytet. Den goda nyheten är att det finns massor med goda recept precis som popcornen att finna, den dåliga är att de fortfarande inte säljs på biograferna här i Sverige…

3. Torkade sardiner

Iwashi senbei äts i Japan och är torkade sardiner som sedan dränks i soja och blir beströdda med sesamfrön. Iwashi senbei är en av de mest populära snacksen i Japan, men skulle antagligen inte uppskattas så mycket här med tanke på fisklukten. 

4. Rostade myror.

Ja, myror. Man kallar dem Hormigas Culonas vilket översätts ganska ordagrant till ”myror med stora ändor”. Myrorna kan endast skördas under en säsong, och man äter bara boets drottning eftersom den anses vara den enda ätbara, vilket gör dem både dyra och till en bristvara. Myrorna är också traditionella bröllopsgåvor eftersom de anses vara afrodisiasiska. De äts istället för popcorn, och är väldigt rika på bland annat protein – perfekt för både dejten och den hälsomedvetna!

5. Torkad bläckfisk

Detta snackset anses vara lite segt och tuggigt men jättegott. Ja, man talar om torkad bläckfisk, men det är antagligen inte så konstigt som man tror… antagligen. Man äter det faktiskt också ofta tillsammans med popcorn på grund av deras olika konsistenser. Hur man vill äta någon form av fisk i en biosalong däremot är helt oförståeligt enligt mig…

Skribent: Charlotte Enkvist

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *