Photocredit@Liv Danjoux
Photocredit@Liv Danjoux

Den 24–27 september ägde bokmässan i Göteborg rum. Eftersom jag har besökt mässan två gånger dessförinnan (2012 och 2013) och verkligen gillade upplevelsen så ville jag absolut åka dit igen, och den här gången åkte hela familjen dit tillsammans. Vi kom dit sent på lördag förmiddag och tillbringade sedan resten av helgen där. Till min förvåning överträffade årets mässa alla mina förväntningar, trots att jag inte trodde att någonting sådant skulle hända, med tanke på hur trevliga de förra mässorna var – faktum är att den utan tvekan är den bästa bokmässan jag har varit på hittills.

Det första jag slogs av efter att ha fått min hand stämplad av vakterna och kommit in på mässan, var hur varmt det var. Efter bara några minuter kändes det som om det var en stor bakugn, inte Svenska mässans konferenslokaler, som jag sprang omkring i. Jag var stressad och lyckades rusa förbi en väninna som satt och åt nudlar nära Hälsa & Livsstil-scenen flera gånger utan att få syn på henne, vilket inte precis gjorde saken bättre (jag skyller på mitt utomordentligt dåliga lokalsinne). Några böcker hade jag inte hunnit köpa heller. Det var först när jag äntligen hade funnit min väninna som det började bli roligt.

Under ett par timmar gjorde vi inte så mycket annat än handlade böcker (så klart), tittade och lyssnade på olika författare och kändisar och samlade på oss diverse gratis småkrafs som klistermärken och bokmärken. Inte för att jag tror att jag kommer ha någon större nytta av dem, men är det mässa så är det!

 Photocredit@Liv Danjoux
Photocredit@Liv Danjoux

Därefter gick vi till ett privat mötesrum som var reserverat för bokbloggare – min väninna är nämligen det – och så diskuterade vi med ungdomsboksförfattarna Laini Taylor (Daughter of Smoke & Bone), Jo Salmson (Den försvunna staden – som jag faktiskt läste när jag var liten), Siri Pettersen (Odinsbarn) och Sally Green (Half Bad) som kommit dit för att berätta om sina nya böcker. Det bjöds även på fika och champagne (endast för de vuxna, tyvärr), vilket jag verkligen uppskattade efter att bara ha gått omkring i flera timmar och kånkat på böcker.

Nästa dag var inte särskilt otrevlig den heller. Då gick jag och lyssnade på Mats Strandberg (Cirkeln) när han intervjuades om sin nya bok Färjan. Han signerade den även åt mig och sedan pratade vi en liten stund eftersom vi har träffats på de andra mässorna jag har varit på (han är för övrigt mycket trevlig!). Efter det blev det dock inte så mycket böcker, då jag och en annan kompis, som jag inte hade träffat på flera år, mest gick runt och diskuterade annat och åt torkad oxfilé som de sålde uppe på andra våningen. Inget fel med det – allt måste inte handla om litteratur även om det råkar vara bokmässa.

När mässan till sist stängde runt kl. 17 var vi alla trötta, men på gott humör. Det hade varit två hektiska dagar, och nu var det slut. Årets mässa blev verkligen lyckad. Jag ser fram emot att åka dit nästa år också!

Skribent: Liv Danjoux

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *