För någon vecka sedan skrev jag ett kemiprov. Jag hade pluggat jättemycket och gjort en massa övningar liknande de som skulle komma på provet. Jag var rätt ut sagt taggad på att skriva provet. Allt det jobb jag hade lagt ner skulle äntligen ge resultat.

Efter provet gick jag därifrån med en stark känsla att det hade gått riktigt bra. Ett B kanske, sämst ett C trodde jag. Men när vi fick tillbaka provet efter en veckas tid visade det sig att det hade gått, rätt ut sagt, skit. Jag kände mig helt maktlös när jag tittade på provet. Allt det arbete jag hade lagt ner samt alla övningsuppgifterna jag hade gjort som hade gått så galant var inte i sikte.

Jag upplevde, i samma sekund när jag fick ögonen på betyget, en slags hopplöshet eftersom jag inte hade någon kontroll över mitt skolarbete. Jag hade gjort mitt bästa, fått bekräftelse genom uppgifterna jag hade gjort samt gått hem med en bra känsla. Det hade varit en annan sak om jag inte hade pluggat, känt att det var svårt eller känt att jag inte klarade av uppgifterna. Då hade jag i alla fall vetat vad jag kunde ha gjort bättre. I den här situationen kände jag att jag inte hade någon kontroll alls. Jag var maktlös.

Att känna att man är maktlös i en situation är hemskt. Känslan av att inte kunna påverka är vedervärdig. I min situation uppstod det också en känsla av hopplöshet och tankar som:

– Varför ska jag försöka när det ändå inte går? Varför ska jag jobba så hårt när jag ändå inte får några resultat? 

Efter ett tag när den första chocken hade lagt sig och jag hade lagt ner spekulationerna om vad som gick fel, fick jag en känsla av acceptans. Ibland går det helt enkelt inte som man har tänkt sig. Ibland finns det saker som är utom ens kontroll, vilket man bara får acceptera för att gå vidare.

Liksom som för mig när jag fick ett dåligt resultat. Det var bara för mig att acceptera situationen och fokusera på nästa prov. 

Jag tror att många känner ett kontrollbehov på grund av att de är rädda för att inte vara tillräckliga. Detta är också en bas för andra otillräcklighetsrädslor, som ätstörningar. Flera av de som får ätstörningar känner en stor säkerhet till vardagen eller till en händelse . En säkerhet kan då fås, till exempel, av att ha “kontroll” över sitt energiintag.  Det finns olika sorters kontrollbehov samt i olika grader. Samtidigt tror jag att nästan alla har ett visst behov av kontroll, eftersom att de flesta vill känna sig trygga.

Viktigt är då att komma ihåg följande; ibland kan vi inte rå för saker och då måste vi ibland bara acceptera situationen som den är, för att kunna fortsätta framåt.     

Krönikör: Sarah Wolfe

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *