Efter ett hotfullt meddelande på en kommunikationsapp har Lunds universitet beslutat för att stänga universitetet under måndagen (12/10).

I söndags morse uppmärksammades ett meddelande snarlikt det som skickades ut i medier innan en amerikansk skola i Oregon blev utsatt för en skjutning som tog nio liv.

Meddelandet på Jodel: “Några av er är ok. Gå inte till Universitetet imorgon om ni är i Lund. Kolla nyheterna imorgon morgon. Så länge jodlare”.

Meddelandet sågs på appen Jodel; en frekvent använd app av Lundastudenter. På appen kan folk posta meddelande i anteckningslappsformat anonymt. Notiserna kan läsas av alla jodelanvändare inom tio kilometers radie. 

 Utdrag från Jodel på måndagsmorgonen
Utdrag från Jodel på måndagsmorgonen

Under natten till måndagen uttryckte många studenter oro via Jodel och andra sociala medier. Ärendet togs upp av polis och ett akut möte pågick igår kväll mellan universitetets krisledning och styrelse. Universitetsstyrelsen har beslutat om att stänga ner undervisningen idag. Även Helsingborgs universitet har stängt, medan Malmö Högskola bedriver planerad undervisning. 

    Utdrag från Jodel på måndagsmorgonen
  Utdrag från Jodel på måndagsmorgonen

Ytterligare ett meddelandet dök upp i Jodelflödet i morse, exakt densamma som söndagens. Flera jodelanvändare har kontaktat polisen.

“Vi tar det på största allvar”

Lunds gymnasieskolor bedriver undervisning som vanligt, men iakttar händelseförloppet under dagen. På Katedralskolans hemsida finns länkar till sidor med ständigt uppdaterad information.

“Vi tar det på största allvar och förlitar oss på kommunen och polisens samarbete”, säger Katedralskolans rektor Kenneth Flennmark. Expeditionen har under morgonen fått samtal från oroliga föräldrar och skolans styrelse har diskuterat säkerhetsåtgärder.

 Sydsvenskan svarar live på läsares frågor. 
Sydsvenskan svarar live på läsares frågor. 

Mer info:  

http://www.sydsvenskan.se/lund/hotmeddelandet-skickades-inte-fran-lund/

http://www.sydsvenskan.se/lund/stort-polispadrag-efter-hotfullt-meddelande-till-lundastudenter/

http://www.aftonbladet.se 

https://polisen.se/Aktuellt/Handelser/Skane/2015-10-11-1657-Olaga-hot-Lund/

http://www.lu.se

Skribent: Julia Rehn

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *