För en vecka sedan hade Kattes spex en maskeradfest där 90-talet var ett av teman. Då hade några elever klätt ut sig till en afroamerikans musikgrupp från 90-talet. För att göra det mer inlevelsefullt hade eleverna målat varandra svarta, då de inte hade varit bekanta med ordet ”blackface”. Efter det hade de lagt upp en bild på Instagram. Istället för att förmedla det troligen menade positiva budskapet “vi är redo för en härlig kväll”, blev bilden en skandal.

Den postade bilden blev raderad efter mindre än 30 minuter. Några dagar senare kunde man läsa i Sydsvenskan om händelsen och ett utlåtande som vår rektor hade gjort omkring själva handlingen. Samtidigt som Sydsvenskan publicerades, så kommenterade många elever, troligen nära med eleverna som målades, om hur fel allt hade misstolkas samt uthängningen av de här eleverna. Händelsen blev som sagt mycket omtalad och vid flera tillfällen i klassrummet tog olika lärare upp händelser. Vissa lärare var mer upprörda än andra, medan vissa var mer accepterande när elever i klassrummet försökte förklara för dem att målningen hade gjorts helt utan onda avsikter.. 

Jag anser själv att målningen av killarna var ett enfaldigt beslut då det finns en sådan definition som blackface. Även om jag tror som många andra att själva handlingen här inte hade rasistiska avsikter, så tänker jag att det är viktigt att fundera i förväg över hur ens handlingar kan uppfattas av andra. I just sådana här situationer som kan tolkas som rasism eller knytas till rasistiskt agerande ska man vara extra försiktigt eftersom det är så känsloladdat idag.

Dock tycker jag att uthängningen av elever i exempelvis Sydsvenskan var väldigt respektlöst och hemskt. I många kommentarer som har gjorts av skolan lät det dessutom som att man nämnde händelsen som rasistisk. Det var heller inte någon som försvarade eleverna genom att ta fram det andra perspektivet att det inte var illa menat. (I Sydsvenskan dagen efter nyhetsartikeln, publicerades en inskickad debattartikel där en läsare försvarade ungdomarna reds.anm)

Men jag vill också tilläga att man måste nog förvänta sig att någon sorts konsekvens skulle inträffa när själva handlingen av måleriet inträder på en sådan känslig mark, där många människor kan missförstå handling och därmed bli upprörda.

Krönikör: Sarah Wolfe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *