Bild: Sveriges radio
Bild: Sveriges radio

Snart kommer vinterkylan, men det hindrar inte folklivet på Lunds gator. Om någon månad kommer julhandeln igång och vi handlar gladeligen presenter till våra nära och kära, inte för att vi behöver fler saker, men för att det är så vi alltid har gjort. Allt är frid och fröjd.

Men i vissa gathörn sitter de som tvingas trotsa kylan för att vänta på att någon ska se dem. Att någon ska hjälpa dem skapa sig ett drägligt liv, till skillnad från det omänskliga bemötande många upplever i sina hemländer. De kallas tiggare, eller EU-migranter. Många kan varken få jobb eller rättigheter där de kommer ifrån, men då kan man ju tillägga att det var ännu värre förr. Förföljelse och folkmord präglar romernas historia. Och det utanförskap romer utsattes för lever kvar än idag.

Och de romer som idag tigger på de svenska gatorna utsätts inte sällan för hatbrott. De anses vara i vägen. De borde skickas hem igen, tycker vissa. Det borde blir förbjudet att tigga, säger allt fler politiker. I Danmark kan tiggeri straffas med fängelse. Nu vill fler se att samma sak händer i Sverige. 

Tänk dig att du går ut på stan med din kompis. Du har glömt plånboken hemma och blir plötsligt sugen på en kopp kaffe. Du frågar din kompis om hen kanske kan ge dig en tia. Tigger du då? Ska du straffas för det? Enligt Nationalencyklopedin definieras tiggeri som att “genom vädjan, bön eller begäran försöka insamla medel eller allmosor utan att utföra någon motprestation, oftast rör det sig om små summor”. I Danmark hade du alltså begått ett brott. 

Men det är såklart inte kaffesugna vänner som lagen är till för. De som straffas är fattiga romer, som anses belasta gatorna när de sitter utanför butiker och hoppas att någon ska se dem i kylan. Att någon ska hjälpa dem ut ur utanförskapet. Vad är det för demokrati vi har ifall vi behandlas olika beroende på varifrån vi kommer? Jag kan inte se brottet i att en person av romskt ursprung sitter på allmän plats, som hen också har rätt att befinna sig på. Vad är förbjudet? Att vara rom? Att sitta utomhus? Att vara arbetslös? Ingen tvingas ge pengar. 

Tiggeri är inte hållbart i längden men det borde inte vara straffbart, eftersom det inte innefattar något brottsligt. Ifall Sverige faktiskt beslutar sig för att införa tiggeriförbud går en bit av demokratin förlorad. Isåfall önskar jag att jag nästa gång jag glömmer plånboken hemma och ber om en tia av en kompis, faktiskt får mitt straff. Det kallas solidaritet. Jag är inte mer värd än någon annan.

Skribent: Emma Madholm

2 thoughts on “När fattigdom är ett brott”

  1. Väldigt fint skrivet!
    Ni som vill hjälpa utsatta EU-medborgare i Lund är välkomna att engagera er i Hjälp tiggare i Lund. Vi hjälper utsatta vänner till tandläkaren, att få nödvändig sjukvård, i kontakt med de flesta myndigheter och vi sköter Skånes enda härbärge för utsatta EU-medborgare. Beläget i Lund.

    Tack för dina fina ord Emma! Det behövs fler som står upp för sina medmänniskor 🙂

    Mvh Joakim Månsson Bengtsson, Ordförande i Hjälp tiggare i Lund

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *