Regeringskris? DÖ är död? Nyval? Domedagsutropen haglar från alla möjliga håll. Politiker, tidningsrubriker och kommentarfältskrigare verkar alla vara överens; politiken de senaste veckorna har varit ett enda stort kaos. Men vad är det egentligen som hänt? KatteKuriren gör här ett försök att reda upp trasslet och få fram ett klart händelseförlopp. 

Det går inte att slå på tv:n, läsa en tidning, eller ens befinna sig på en offentlig plats utan att höra om politiken idag. Men för den som inte kommer ihåg regeringskrisen och det som följde därefter säger detta inte särskilt mycket. Så här kommer, för de som varit lyckliga nog att förtränga förra årets händelser, en kort sammanfattning: 

Valet 2014 vanns tekniskt sett av Socialdemokraterna (S) och Miljöpartiet (MP). De bildade en koalitionsregering i minoritet, och Stefan Löfven (S) utsågs till statsminister. Nu kan det äntligen bli lite ordning och reda, tänkte alla rödgröna sympatisörer. Men icke, efter några månader var det dags att presentera budgetförslagen. Regeringen lade fram sitt förslag tillsammans med Vänsterpartiet (V), efter att Folkpartiet (FP) och Centerpartiet (C) inte gick med på att samarbeta. Även Alliansen och Sverigedemokraterna (SD) lade fram sina egna förslag till budgetar. 

Vid tiden innan den slutgiltiga budgetomröstningen var läget osäkert. Regeringen och V var ju tillsammans starkare än Alliansen, men hade ingen majoritet. SD:s vågmästarroll hade bara stärkts efter valet. Febrilt försökte regeringen förhandla, men det verkade inte gå. Samtidigt visste ingen hur SD skulle rösta.

 Photo:  tankeverket.org
Photo:  tankeverket.org

Dagen innan budgetomröstningen, den 2:a december, kom tillslut beskedet. Det framfördes av SD:s då ställföreträdande partiledaren Mattias Karlsson, och löd ungefär såhär: “Vi [SD] kommer att försöka fälla varje regering och budgetproposition som ger stöd för ökad invandring och som ger MP ett avgörande inflytande över migrationspolitiken:” (Mattias Karlsson, presskonferens 2014-12-02) Regeringskrisen var alltså ett faktum. 

Trots att S bjöd in alliansen till ett krismöte följande kväll vägrade de förhandla. Regeringens budget föll därför i omröstningen dagen därpå. På en presskonferens kort därefter berättade Löfven att han tänkte utlysa nyval den 29:e december. Detta planerade nyval skulle hållas den 22 mars 2015. 

Talskrivarna började vässa sina pennor, strategerna gjorde upp planer för vad de antog skulle bli en hektisk valrörelse, och överallt på internet skrev människor så att fingertopparna blödde. Men det var inte slut än. Den 27:e december meddelade partiledarna i regeringen och alliansen att en överenskommelse nu var satt. Överenskommelsen skulle göra det möjligt för regeringar i minoritetsställning att styra efter sin egen budget, och fick namnet decemberöverenskommelsen. I samband med detta blåste Löfven av det planerade nyvalet. Krisen var tillfälligt löst. 

Så vad är det som har hänt nu? 

Först och främst så är den svenska politiken för tillfället dominerad av flyktingkrisen. Varje dag kommer flera tusen asylsökande hit, och politikerna är oeniga om hur de olika problemen som uppstår ska lösas. Retoriken går åt alla håll i både kammaren och kommentarsfälten. 

Samtidigt är det tid för partistämmor, där de stora partierna beslutar vilken politik de kommer att föra framöver. Sådana stämmor är alltid dramatiska, det finns ofta splittringar mellan partiernas olika grupperingar. Men i år är det extra intressant; en av de stora frågorna på den borgerliga sidan har varit decemberöverenskommelsens fortsatta existens. Regeringen lämnade sin budgetproposition till riksdagen den 21:e september. Enligt DÖ var oppositionen tvungna att släppa fram regeringens budget i den slutgiltiga omröstningen. Detta gladde inte alla medlemmar i allianspartierna, som gärna hade sett en mer hårdför oppositionspolitik. 

Den stora brytpunkten blir Kristdemokraternas (KD) riksting i Västerås den 8-11 oktober. Där röstar partiet, trots ledningens invändningar, för KD:s utgång ur DÖ. Samma dag konstaterar Moderaternas (M) partiledare och tillika Alliansens ledare, Anna Kinberg Batra att decemberöverenskommelsen nu officiellt är bruten. 

I det här läget är det många som minns förra årets kris. Ska det utlysas nyval igen? För tillfället verkar det inte så. Alliansen (trots påtryckningar från både SD och KD) har inte lagt någon gemensam budget, och partierna kommer troligtvis att rösta på sina egna förslag för att sedan lägga ned rösterna. SD har sagt att de kommer att rösta på M:s förslag. Troligtvis får regeringen igenom sin budget nu i höst. 

I framtiden ser det dock osäkrare ut. Lägger Alliansen fram en gemensam budget sitter riksdagen i samma sits som förra året. Då finns det flera tänkbara händelseförlopp: 

Ett av dessa är självklart att Löfven utlyser nyval. I nuläget verkar SD vara det enda partiet som faktiskt är intresserade av en sådan utveckling. 

En annan utgång är dock att det uppstår någon form av blocköverskridande samarbete. Regeringen har tidigare försökt förhandla med framför allt FP och C. Samtidigt har det funnits påtryckningar att S helt ska släppa MP och bilda en enpartiregering, med hopp om att vissa frågor lättare ska kunna samarbeta med de borgerliga. Ett annat alternativ som nämnts vid tillfällen är en koalitionsregering mellan S och M. 

I fredags inledde regeringen och oppositionen ett möte om flyktingpolitiken, där alla partier utom SD närvarade. För de som hoppas på blocköverskridande samtal kan detta vara en försiktigt bra början. 

I vilket fall som helst kommer Sveriges politiska framtid att bli intressant. Vi har ett händelserikt år framöver, oavsett synsätt och ideologi. Fast för den som inte gillar politik går tv-serier precis lika bra. Det är ändå ungefär samma mängd drama. 

Skribent: Emma Flärdh 

Källor: 

http://www.dn.se/arkiv/nyheter/allianspartierna-ar-eniga-nu-ar-uppgorelsen-over

http://www.kreab.com/wp-content/uploads/sites/2/2015/10/Det-politiska-läget_12-oktober-2015.pdf

http://www.dn.se/nyheter/sverige/efter-do-detta-kan-handa-nu/

https://sv.wikipedia.org/wiki/Regeringskrisen_i_Sverige_2014#cite_note-9

http://www.tv4play.se/program/nyheterna?video_id=3023101&utm_medium=sharing&utm_source=permalink&utm_campaign=tv4play.se

http://www.expressen.se/nyheter/m-kravet-pa-s-offra-mp-sa-kan-vi-gora-upp/

http://www.dn.se/nyheter/politik/forsonliga-samtal-mellan-regeringen-och-oppositionen/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *