Som 17-åring hade han inga som helst planer på att bli lärare. Han var en ambitiös elev, på gränsen till plugghäst. Idag undervisar Karl-Johan Andersson i historia och samhällskunskap på Katedralskolan. Hur kom det sig?

På gymnasiet läste Karl-Johan den samhällsvetenskapliga linjen på en skola i Halmstad. Precis som många andra i samma ålder var han ibland lite osäker på vem han var och vad han ville syssla med. Läraryrket fanns ännu inte i sikte. Däremot var fotboll ett stort intresse, även om det aldrig var på elitnivå. På universitetet fördjupade han sig i historia och samhällskunskap, inte för att bli lärare, utan bara för att han var intresserad. Att han sedan blev lärare var bara en tillfällighet. 

– Det bara blev så, berättar Karl-Johan.

Ifall han fick ge ett råd till sig själv som 17-åring skulle han uppmana sig själv att ha planerat sin tid bättre. 

– Det är viktigt att satsa på skolan, men även att ge tid för ett liv vid sidan av och få en meningsfull tillvaro.  

På Katedralskolan har Karl-Johan engagerat sig mycket i Global hälsa-profilen. Förra årets studentutsläpp kommer alltid ha en speciell plats i Karl-Johans lärarhjärta. Det var då Global hälsa-klassen, som var den första han följt i tre år, tog studenten. De hade kämpat sig igenom naturvetenskapsprogrammet och även spenderat en vecka tillsammans i Rumänien, som en del av Global hälsa-profilen. 

– Det var fantastiskt att se glädjen och hoppet hos eleverna.

Skribenter: Julia Rehn och Emma Madholm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *