Del två av parti-intervjun är här. Vad tycker ungdomsförbunden för Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna om den politiska situationen?

Frågorna: 

1.  Vad tror ni kommer hända inom svensk politik just nu, med tanke på DÖ och den relativa osäkerheten kring styret idag? 

2. Vad hoppas ni ska hända?

M. MUF Marcus Lantz 

“Vad som nu händer är statsministerns ansvar. Han har tagit på sig att styra landet och det åligger därför honom att presentera lösningar. Jag tror att vi kommer se ett antal blocköverskridande överenskommelser. Inte minst vad gäller migration. Vi har en flyktingkris som är den värsta sedan andra världskriget. Därför krävs ansvar och samling. Om statsministern ska kunna göra upp över blocken krävs dock att han inte gör sig beroende av Vänsterpartiet. I grunden är problemet att vi har en regering som står handfallen och inte har några svar på de utmaningar vi står inför. Jag hoppas därför att vi senast 2018 får en moderatledd regering som har presenterat många förslag för hur vi kan bryta utanförskapet och få människor i arbete. Det är dock inte ansvarsfullt att idag kasta in Sverige i en regeringskris.”

M. MUF Karl H W Melin 

“Om statsminister Stefan Löfven sköter sitt ansvar så kommer inte någon regeringskris med misstroendeförklaring vara nödvändig. Men Alliansen kan inte tillåta en skadlig politik för landet, alla politiker har ett ansvar gentemot dem som har valt dem. Jag vill gärna se en enad och stark opposition i Alliansen som hela tiden bevakar väljarnas intressen och förhindrar en skadlig politik, men att försätta Sverige i en regeringskris är inte något man bör göra.”

FP. LUF Kajsa Jernetz

“1. Jag tror inte att det kommer bli något nyval då det i nuläget endast gynnar SD. Allianspartierna har meddelat att de trots överenskommelsens fall endast kommer rösta på sina egna budgetförslag vilket medför att regeringens budget kommer att gå igenom. KD är positiva till en gemensam alliansbudget men jag tror inte att det kommer bli aktuellt under dem närmsta åren.

2. Jag hoppas att vi inte ställs inför ett nyval. Därför tycker jag att det vore bra med ett blocköverskridande samarbete inom viktiga frågor som exempelvis migration. Det är viktigt att vi inte låter ett främlingsfientligt parti sätta agendan när vi befinner oss i en situation med 60 miljoner människor på flykt.” 

 KD. Samuel Körner Lilja (Ordförande KDU Lund)

“Vi tror att upprivandet av DÖ var en nödvändighet. Framför allt för att visa att vi Kristdemokrater var beredda att kämpa för våra kristdemokratiska förslag. DÖ innebar att vi skulle släppa fram en socialdemokratisk budget trots att våra väljare uppenbarligen ville något annat. En del säger nu att det kommer att bli kaos, men det är att dra situationen alldeles för långt. Det finns många andra alternativ och man kan säga att alternativen har det gemensamt att de grundar sig i att Löfven måste sätta sig ner och förhandla med oss i Alliansen och med förhandling menar vi en seriös förhandling där han tar större hänsyn till de krav vi har på en välfungerande budget. Kristdemokraterna har ett ansvar för svensk politik och det ansvaret vill vi ta genom att inte släppa igenom en politik som på område efter områden leder till att vänsterpartiet får en fot med i spelet. Om Löfven går bort från vänstern och för en mer sansad politik som inte leder till chockhöjning av skatterna då kan vi börja samtala och konstruera en budget. Det vi framför allt hoppas på genom ett upprivande av DÖ är att Sverigedemokraterna inte heller i fortsättningen tillåts forma svensk politik och att vi ska kunna hejda ytterligare skattehöjningar som lamslår den svenska ekonomin. Kristdemokraterna rev upp DÖ för att vi lyssnar på och respekterar våra medlemmar.”

Tyvärr fick Kattekuriren inte tag på Centerpartiets ungdomsledamöter. Är du med i CUF? Vi vill gärna höra och dela er åsikt, så tveka inte att skicka ett meddelande till KatteKuriren!

Är du politiskt obunden och vill dela med dig av din åsikt? Hör av dig till oss! 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *