Vi har alla drömt; i mitt fall i ung ålder, om allt ifrån att bli konstnär till stuntman. Men när jag stolt berättade om mina drömmar, bemöttes jag av huvudskakningar, frågor om jag verkligen var säker på min karriärväg och glada, oskyldiga leenden – som jag felaktigt uppfattade dem som: För när man är liten är det svårt att se skillnad mellan äkta leenden och hånleenden. De är ju båda öppningar mellan läpparna som släpper igenom synen av vita tänder. 

 Photo:  maureenoneil.empowernetwork.com
Photo:  maureenoneil.empowernetwork.com

Men nu har jag växt upp och ser enkelt skillnaden mellan positiva och negativa reaktioner, och oavsett om det är läkare eller städare jag vill bli, vill jag inte behöva bemötas med någon negativ reaktion. Jag är säker på att många gymnasister känner detsamma nu, när tiden för att deras önskan ska bli verklighet närmar sig. 

Vi vet att det finns högre status och finare bemärkelser, det kan inte förnekas. Men alla finns, för att alla behövs. Annars skulle en del arbeten självklart försvinna; vare sig arbetena är högklassiga eller inte. Så att det finns spridning bland synen på vad man vill bli, är enbart samhälleligt bra, och att människor inte viker sig för sina drömmar är bra för dem, och för att de ska uppnå bästa möjliga resultat och vara glada under utförandena. 

Om man vill bli något, bör man kämpa därefter. I annat fall ger man upp och nöjer sig med vad andra tycker är bättre, och det värsta av allt; man kanske nöjer sig med något som man själv avskyr. Oavsett så måste man jobba med det resten av livet, såvida man inte bestämmer sig för att utbilda sig till något annat senare i livet eller vinner på lotto – och den sistnämndas sannolikhet är minimal. Så det är fördärvligt när folk skrattar eller hånar någon annans karriärsval, för det är många gånger just vad som får dessa personer att gå fel väg. Oavsett om det är chef eller lastbilschaufför man vill bli, anser jag att det ska mötas med samma entusiasm och uppmuntran att kämpa för att nå sin dröm. Det är den uppmuntran som osäkra katteelever (gäller såklart alla gymnasister och studenter) med ambitioner behöver i starten av sin karriär, och om man får möjligheten att öka andelen personer som är nöjda med sina jobb och stötta dem i sina drömmar bör man le stort.

Krönikör: Caroline Lacey

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *