Mängder av pommes frites är vad vi möts av när vi kommer fram till den nyöppnade restaurangen Freakin’ Fries, som specialiserat sig på denna friterade läckerhet. KatteKuriren var självklart tvungna att besöka och undersöka detta säregna koncept. 

Freakin’ Fries, som ligger ett stenkast ifrån Helsingborgs central, firar öppnandet med att dela ut gratis pommes till besökare. I fönstret kan man se hur en i personalen står och skär potatis i en maskin som skapar perfekta stavar. Alla får varsin portion pommes i en specialanpassad strut, med separat dippbehållare, i storlek “mellan”. Vanligtvis kostar en liten portion 25, en mellan 33 och en stor 38 kr. Dipperna som erbjuds är majonnäs och såklart klassikern ketchup. Att köpa till en dipp kostar i vanliga fall 5 kr extra och 2 st 7 kr. 

Pommesen vi serveras är tjocka, krispiga och lagom salta. Skalet behålls, vilket ger extra smak, och en känsla av hemlagat. Majonnäsen är inget extraordinärt, men ketchupen hade de lyckats riktigt bra med. Till skillnad från vanlig ketchup hade den en hint av barbecuesås, vilket passade bra till pommes. Bägaren, som allt serveras i, är överraskande smart och håller pommesen i ett to-go-vänligt format, samtidigt som den separata dippbehållaren förhindrar att pommesen blir kladdiga. 

I samband med utdelandet av gratis pommes frites är det ett erbjudande för bra för att motstås. Men det går ändå inte att undkomma att pommesen kostar en rejäl slant i vanliga fall. Vi hade gärna sett större portioner för pengarna. En bit längre bort ligger snabbmatskedjan McDonalds. Med tanke på att deras priser är betydligt lägre, är det såklart naturligt att ha höga förväntningar på Freakin’ Fries. Smaken är god, men portionsstorleken är i snålaste laget. I grund och botten handlar det om friterad potatis, och det är tveksamt ifall det verkligen är så fascinerande, oavsett hur man försöker framställa det. Risken är att det blir lite enformigt.

Detta är inte traditionell snabbmat och skulle snarare kunna beskrivas som ett lyxsnacks, som är roligt att testa. Kort och gott – har du vägarna förbi Helsingborg är Freakin’ Fries värt ett besök, åtminstone för det egenartade konceptets skull.

Skribenter och testare: Anton Bernevik, Emma Madholm, Oliver Hansen

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *