Hon har fått pris från Kungliga lärarakademin för sitt arbete, hon har forskat kring biologi och medicin och hon har aldrig skådats på dåligt humör i Kattes korridorer. Varifrån får biologilärare Helena Hörvin Billsten all sin entusiasm och optimism?

För ungefär trettio år sedan tog Helena studenten från Chapmanskolans tekniklinje i Karlskrona. Mest intresserad var hon av biologi. Helena studerade vidare inom biomedicin och kemi och hade ett tag planer på att utbilda sig till läkare. Sedan fick hon upp intresset för läraryrket.

Helena talar engagerat om nöjet med att diskutera etik och vetenskap med lika engagerade elever. I dialogen lärare-elever fås nya perspektiv och roliga, utvecklande diskussioner.

De senaste åren har Helena varit en av initiativtagarna och lärarna som skapat naturinriktningen Global Hälsa (GH). Den är snarlik naturlinjen, men eleverna har ett två veckor långt temaarbete per termin. Projekten kan handla om allt från att presentera en naturvetenskaplig frågeställning och skriva rapporter till att resa till Polen på studieresa. Många av projekten har fungerat som förberedelser inför högskole- och universitetsstudier. Något av det bästa som lärare har enligt Helena varit när före detta elever har hälsat på och berättat om hur GH-teman har underlättat deras fortsatta studier.

Ta det som det kommer! Man ska inte vara rädd för att ta chanser.

Som 17-åring var Helena lik många av dagens gymnasieelever. Hon umgicks mycket med vänner, spelade basket och gymmade mellan studierna. Däremot har hon också ofta valt att gå mot strömmen. När andra valde naturkunskapsprogrammet, sökte Helena den tekniska linjen (dessa två var tidigare snarlika varandra). Utbildad lärare blev Helena sen i biologi, kemi och naturkunskap. Under sin forskningsperiod längtade hon tillbaka till läraryrket. Efter att ha avslutat forskningen återgick Helena till läraryrket. Fem år senare vann hon Kungliga lärarakademins pris “för entusiasm, engagemang och utvecklingsarbete som har lett till att elevernas intresse för och kunskap inom matematik och naturvetenskap har ökat”.(www.kva.se)

Att följa sina egna mål har hon inte ångrat. Kanske är vetskapen om att hon själv valt väg något som medverkat till hennes alltjämt positiva inställning? Det budskapet vill Helena föra vidare till sina elever:

– Ta det som det kommer! Man ska inte vara rädd för att ta chanser.

Skribent: Julia Rehn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *