Alkoholpolitiken i Sverige och Danmark vet vi skiljer sig en del. I Sverige får alkohol förtäras om man är över 18 år, men bara köpas om man är över 20 år. Drycker med mer än 3.5% alkoholhalt hittas, med få undantag, endast på monopolföretaget Systembolaget. I Danmark är det tillåtet att köpa alkohol med 16.5% alkoholhalt från 16 års ålder, medan spritdrycker över 16.5% alkoholhalt har 18-årsgräns. Vad tycker danskarna själva om skillnaderna? KatteKuriren begav sig till Helsingör för att intervjua på plats. 

Solen skiner, en svag vind blåser och vinet flödar. Är det en sällsynt sommarmiddag? Inte alltid. I danska Helsingör är synen vardagsmat. Hit vallfärdar svenskar i alla åldrar dagligen. Alkoholaffären ITs kassör berättar för oss att majoriteten av deras köpare är från Sverige. Anledningen är framförallt billigare priser, men synen av 16-20- åringar är inte sällsynt. Dessa tar Danmarks lagar i akt för att kunna inhandla cider och öl lagligt. Däremot måste de dricka upp drycken innanför Danmarks gränser, då det är förbjudet enligt svensk lag att föra över alkoholhaltigdryck när man är under 18 år till Sverige. Detta har bland annat lett till problematiska fyllor under färderna tillbaka till Sverige. 

ITs kassör anser själv att svensk alkoholpolitik har många brister. 

-I Sverige måste man enligt lagen vara 18 år för att få dricka. Med tanke på åldern vet folket att det är förbjudet att dricka om man är under 18 år. Därav kan det bli mycket lögner till föräldrar.

Det man inte får, gör man, menar ITs andra kassör. En strikt alkohollag leder oftare till lögner och osäkerhet än till mindre konsumtion. Svenska ungdomar har en tendens att undvika att kontakta sina föräldrar om de skulle dricka. I Danmark kan de istället vara fullt öppna, ringa och berätta att ”mamma/pappa, jag har råkat dricka lite mycket. Kan du hämta mig?” och få hjälp. 

Svensk alkoholpolitik har däremot visat att Sverige ser allvarligt på farorna med drickande. Frågan är om ungdomarna faktiskt håller sig till denna 18-års gräns som finns i Sverige. Danskarna har svaret på detta. Majoriteten av butikerna som vi intervjuade sa att ungefär 80% av köparna i butikerna var svenskar. Samtidigt var de flesta svenskarna i åldern 35-70 år. Det betyder alltså att de flesta svenskar väljer Danmark före Sverige på grund av prisklasser och inte åldersgränser.

Flertalet av de intervjuade butikerna ansåg att det först och främst är föräldrarnas ansvar att sätta upp regler för sina tonåringar. Kassörerna är enbart säljare, vilket ibland glöms bort. ITs kassör berättade om en gång då en förbannad svensk förälder klivit in i affären. Föräldern anklagade kassören för att ha sålt sprit till barnet, men så var inte fallet. I verkligheten hade barnet köpt dricka av en 20-årig langare, som i sin tur köpt från affären. Barnet hade således ljugit två gånger för sina föräldrar, först angående dryckesinköp och sedan hur köpet gått tillväga. 

Vi frågade om snattning var vanligt förekommande. Svaret var ett solklart nej. En kassör som har jobbat i samma affär i 25 år, hade bara råkat på snattare tre gånger under den tiden. Snattarna var oftast, förvånande nog, äldre. Lojsamt berättade han om en person som försökt sno två flaskor rött vin. Snabbt och lätt hade snattaren tänkt äntra sin cykel utanför affären, men istället råkade han spräcka en av flaskorna mot cykelsadeln. Kassören stod skrattande och tittade på och bad den dränkta snattaren gå in i butiken igen. 

Sammanfattande; de danskar som KatteKuriren intervjuade ansåg till största del att Danmarks alkoholpolitik är bättre än svensk. Argumenten är att det i Danmark är färre lögner för föräldrar. Sverige förespråkar däremot fortfararande strikt alkoholpolitik för att förhindra minderårigas förtäring. Fungerar det? Vad tycker du? Skriv till kattetidning@gmail.com och ge din åsikt!

Skribenter: Julia Rehn och Anton Bernevik

4 thoughts on “Alkohol på andra sidan sundet”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *