För många är hösten är lika med mys. Mörkret och kylan gör att man bara vill krypa upp i sängen, kolla serier och käka godsaker. Varför då inte byta ut det vanliga, onyttiga snackset till den lite mer nyttiga varianten?

De positiva sakerna med det här är inte bara att man slipper hälsohetsångest utan att man även får en friskare kropp på köpet. Vilket kan vara bra eftersom att man inte brukar träna lika mycket när kylan tränger in och det hemska vädret hemsöker Sverige.

Välj mörk choklad (minst 70 %) istället för mjölkchoklad

Mörk choklad innehåller mycket fler antioxidanter än vad mjölkchokladen gör. Antioxidanter är bra eftersom att de skyddar mot fria radikaler och stress. Dock är den mörk chokladen densamma som mjölkchokladen kalorimässigt, men eftersom att mörk choklad är mer smakstark äter du oftast mindre av den.

Välj mango och vindruvor istället för godis

Frukt innehåller i allmänheten mycket mindre kalorier än godis. För 100 gram godis kan du äta 600 gram vindruvor eller 500 gram mango. Förutom att mango är fullproppad med nyttigheter så innehåller den 4 gram fibrer per 100 gram. Man behöver 30 gram fibrer per dag och genom att äta 500 gram mango har du redan ätit 2/3 av ditt dagliga intag.

Vindruvor är goda som bara den. De är lätta att äta och med det låga kaloriinnehållet kan du lugnt äta en massa.
 

Välj nötter istället för potatischips

De flesta vet att nötter och chips innehåller lika många kalorier, men forskare har sett att om man äter 500 kcal av nötter så leder det till viktminskning, om de ersätter samma energimängd av någon annan sort av mat. Vilket i det här fallet är chips. Det fleromättade fettet som finns i nötter är särskilt gynnsamma för att hålla fettförbränningen uppe. Dessutom skyddar nötter mot olika hjärt- och kärlsjukdomar.

Välj smoothie istället för läsk

Smoothie är ett bra alternativ till läsk. Generellt sätt så finns det lika mycket kalorier i läsk som i smoothie, men på grund av konsistensen så dricker man generellt mindre. I smoothie finns inte lika mycket socker som läsk. Det socker som finns är druvsocker och det är socker som kroppen behöver för att klara sig. Smoothie är också en vitaminboost. Så från mig till dig; drick så mycket du vill!

Ps: Visst ska man få gotta sig lite då och då. Kör 80:20-regeln. Mina tips till dig är för att ge dig lite nya förslag när det kommer till snacksval. 

Skribent: Sarah Wolfe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *