De senaste månaderna har varit fruktansvärda. Så många människor har mist livet utan någon som helst mening. Varför är det nog få som vet.  

Känslan är likadan varje gång telefonen plingar till med en notis från någon nyhetssida, om att ännu en kropp är funnen. Det är en kväljande känsla i maggropen som får en att vilja krypa ner under täcket och försvinna in i en värld där inga hemskheter någonsin händer. Värst är det när det framgår att personen bragts om livet av någon annan. 

Ofta återkommer känslan efteråt. Då är det inte en nyhetsnotis, utan ett facebookinlägg, en tweet eller annat liknande som orsakat den. Det dröjer inte mer än timmar innan spekulationerna om vad som hänt börjar. Folk undrar över vem den skyldiga är, och om det kan ligga något bakom händelserna. Till slut börjar även politik dyka upp i diskussionerna, och alla väljer snabbt sida. Det är då väldigt lätt att se samhällsproblem i allt, och att använda idén om dessa för att förklara en annan människas död. Plötsligt förvandlas det som kanske inte borde vara en politisk fråga, till just en sådan. Här blir det fel, för döden är inte politisk. 

Det är respektlöst mot alla involverade att reducera en människas död till ett politiskt vapen. Att den avlidna en gång varit någon som precis alla andra, spelar då inte längre någon roll. Personen blir siffror och statistik som kan tas upp när det passar sig. Är inte en människas liv värt mer än så? 

Strukturer, ideologier och politiska frågor kan användas för att förklara våld, men ibland är det bra att ta ett steg tillbaka. Även om det är enkelt att säga “om X inte hade funnits, eller om samhället inte hade sett ut som det gör idag, så hade detta inte hänt”, så är verkligheten oftast mer komplicerad. Det handlar inte om antingen eller, och allt som oftast rör det sig om gråskalor. 

Det finns dock situationer när död och våld i högsta grad är politiskt, och då är diskussion och debatt på sin plats. Men diskussionen måste vara konstruktiv, för det finns inget mer meningslöst än en människa som mister sitt liv på grund av någon annan. 

Samhället innehåller problem, och syftet med politik är att lösa dessa. Våldsbrott är just ett sådant. Men den politiska debatten får aldrig värdesättas högre än respekten för människor. I dagens intensiva och polariserade debattklimat är detta mycket viktigt att ha i åtanke. För även om alla dessa människors död är meningslös, så är deras liv värda att minnas som mer än ett argument i en debatt. 

Skribent: Emma Flärdh 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *