Året är 2015 och hälsa är på tapeten. Takeaway-påsar med diverse salladsbarsloggor varvas med kaffemuggar i stadsvimlet liksom gymnasieskolornas korridorer. Sallad är inte längre synonymt med trist, smaklös mat. I de flesta större städer hittas nu salladsbarer med stora, färgstarka och framförallt lockande utbud. Vi har testat Lunds salladsbarer!

 Bild: Kurdi Kara, personal på Green Life
Bild: Kurdi Kara, personal på Green Life

Green life 

Ett stenkast från Spyken (på samma gata som Buttericks) ligger Green life. Salladsbaren är ganska liten, men har en mysig stämning och ett par sittplatser. Vi blir snabbt betjänade och trängseln är minimal. Utbudet är bra och råvarorna ser fräscha ut. Mannen i kassan är oerhört trevlig och berättar att han alltid ser till att ha färska ingredienser, som ger ett mycket mer aptitligt intryck. Den färdiga salladen smakar mycket gott och det trevliga bemötandet får oss att gå därifrån med ett leende på läpparna.

Egengjord sallad: 59 kr

Betyg: +++++

 Bild: Emma Madholm
Bild: Emma Madholm

Coop

På Coop vid Mårtenstorget finns en stor salladsdisk där kunderna kan plocka ihop sin egen sallad. Man betalar sedan per hekto. Sittplatser saknas och råvarorna ser något ofräscha ut. Över lag är det smidigt ifall man behöver en snabb lunch att ta med sig. Eftersom man plockar själv kan man ta så mycket man vill, vilket garanterar att även den mest hungriga kan bli mätt, men mysfaktorn vid Coops salladsdisk är nästan obefintlig.

Egengjord sallad: 109 kr/kg

Betyg: ++

 Bild: Emma Madholm
Bild: Emma Madholm

Salads and smoothies

Salads and smoothies är en stor, fräsch salladsbar på hörnan mittemot Mormors bageri vid Botulfsplatsen. Här finns gott om sittplatser och många råvaror som över lag ser fräscha ut. Trängseln är inte så farlig. Salladen smakar mycket gott och på menyn ser vi flera riktigt lockande kombinationer. Personalen är trevlig. Priserna känns dock lite väl höga för en gymnasieelev.

Egengjord sallad: 69 kr

Betyg: ++++

 Bild: Emma Madholm
Bild: Emma Madholm

Ica Malmborgs

På Ica Malmborgs vid Clemenstorget finns en salladsbar i samma stuk som Coops. Utbudet är dock bara en tredjedel så stort och priset 10 kr dyrare. Köerna till kassan är långa och salladsingredienserna lite ofräscha.

Egengjord sallad: 119 kr/kg

Betyg: +

 Bild: Emma Madholm
Bild: Emma Madholm

Grönt och gott

Overloaded trängsel, men stans billigaste sallad (45 kr för en egengjord). Kön slingrar sig ut genom dörren hos Grönt och gott som ligger ett stenkast från 7-eleven. Personalen är trevlig och effektiv och råvarorna är fräscha, även om de ibland tar slut. Tyvärr finns inte många sittplatser.

Egengjord sallad: 45 kr

Betyg: +++ 

Skribenter: Emma Madholm och Julia Rehn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *