Kanske har en skada eller en sjukdom gjort att du har kommit ur form? Kanske har skolan kommit i vägen så att du har slutat träna? Eller så är det så enkelt att du aldrig riktigt har varit den sportsliga typen, och vill bli det nu?

Tricket för att få en bra kondition är att ha tålamod, acceptans och tålamod. 

Tips! Börja med låga vikter och öka viktmassan för varje vecka.

För att komma i form måste man börja lugnt och lätt. Börja med att bygga upp de stora muskelgrupperna på hela kroppen, men fokusera mest på benen. Då bygger du upp de så kallade snabba musklerna. Genom att träna på gym förlorar du också extrakilona lätt. Dessutom ger gymmet träningsglädje. Tänk dig 2-3 gånger i veckan i tre veckor. 

Tips! Kombinera cykling med viktträning.

Efter det är det dags att börja träna kondition. Mitt tips till dig är att börja med cykling. Genom att cykla underlättar du för dig själv eftersom att du inte bär hela din kroppsvikt är det lättare för dig att börja bygga upp din kondition. Håll igång cyklingen i 2 veckor. Två gånger i veckan, 45 minuter för varje gång.

När du har byggt upp en grundkondition är det dags att börja utveckla den. Börja som sagt lugnt. Bry dig inte om hur långt du springer utan hur lång tid du springer.

Vecka 1: Spring i 20 minuter, tre gånger i veckan
Vecka 2: Spring i 25 minuter, tre gånger i veckan
Vecka 3: Spring i 30 minuter, tre gånger i veckan

Tips! Kör viktträning hela tiden så ökar du din muskelmassa också!

Efter 8 veckor bör du ha byggt upp en bra kondition. Nu är det upp till dig själv hur långt du vill springa. Ett tips till dig är att du sätter upp ett mål för hur långt du vill kunna springa. Sedan kollar du hur långt du springer på 30 minuter. Exempelvis; hinner du springa fem kilometer på 30 minuter? Istället för att tänka på tiden lägger du sedan fokus på avståndet. Försök att springa 500 meter mer för varje gång tills du uppnår ditt mål.

Skribent: Sarah Wolfe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *