Trappor är egentligen något fantastiskt.

 Fotograf: Julia Rehn
Fotograf: Julia Rehn

Jag kom inte att tänka på det förrän idag, när jag som vanligt begav mig upp för dem. Att alla någon gång har klagat över hur jobbigt det är med trappor är nog en självklarhet. Ändå går man upp och ner för dem nästan varje dag, eftersom det helt enkelt är ett måste. Det var när jag tänkte på detta som jag förstod vilken underbar uppfinning trappan är och hur man borde använda trappan som en metafor i vardagen för att ändra sin livstil till det bättre.

Den enda anledningen till att nästan varenda människa går i trappor dagligen, är för att det i princip är ett måste. Ska man upp och det inte finns något annat alternativ, är det bara att bita ihop och börja klättra. Så om någon annan form av träning också hade införts i vardagen som ett måste, hade det blivit betydligt fler som tränade oftare och mått bättre. Jag menar så klart inte att precis alla ska tvingas till att jobba sig svettiga varenda dag, jag menar bara att om träningspass hade lagts in i ens schema på kanske jobbet eller skolan och ändå räknats som jobb eller studier, så tror jag att många fler skulle utnyttjat detta. Träningen hade helt plötsligt inte blivit något utöver vardagen utan något självklart för i stort sett alla.

Därför tycker jag att företag och skolor som redan har exempelvis gym och träningslokaler på arbetsplatsen har kommit oerhört långt. De borde bli en inspirationskälla till de som ännu inte har nått den utvecklingen. Och de arbetsplatserna som nu har kommit så långt, kan driva det ännu lite längre och införa någon sorts obligatorisk träning i deras gym just bara för att dra med även de mest omotiverade.

Dessa tankarna har slagit mig nu varenda gång som jag har mött en trappa. Varenda gång påminns jag om vilken bra funktion de faktiskt har. Därför kommer jag även i fortsättningen att välja trappan alla dagar i veckan och jag hoppas att fler också kommer att göra det.

Skribent: Louise Lundmark

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *