Fotograf: Emma Flärdh
Fotograf: Emma Flärdh

Som sjuttonåring hade Håkan Danielsson inga som helst planer på att bli lärare. Då var det rockstjärna som var den stora men enligt honom själv ouppnåeliga drömmen. Idag, 37 år senare, har han varit historia- och samhällskunskapslärare på Katte i tjugo år.

På de tjugo åren har han dock hunnit med en del. Bland annat så är Håkan en av grundarna till Kattes historieprogram. Dessutom skriver han och en kollega en bok om historieundervisning.

Sitt tonåriga jag verkar Håkan inte ha mycket till över för. Han beskriver sig själv som arg och ansvarslös, med ett liv som saknade harmoni. På den tiden läste han samhällsvetenskaplig linje på Stagneliusskolan i Kalmar. I efterhand, förklarar Håkan, har han insett hur omogen han var på den tiden. Livet verkade inte enbart sakna harmoni utan även ha en generell brist på bland annat kvinnor och mat.

Något han inte hade brist på var dock historieintresse, vilket han haft så länge han kan minnas. Detta följde med honom även på universitetet, där han studerade historia, statskunskap och kulturvetenskap. Det var även då han kom på tanken om att bli lärare, trots att det tog honom ett par år till innan han började arbeta som det.

När han tänker tillbaka på sin ungdom finns det ett tydligt råd Håkan skulle vilja ge sitt sjuttonåriga jag:

 Tänk lite längre.

Detta är något han uppenbarligen tagit till sig. En lärare i historia och samhällskunskap tvingas ju tänka både framåt och bakåt i tiden.

Skribent: Emma Flärdh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *