Efter en tids uppehåll fortsätter KatteKuriren sin skåneresa, den här gången genom att ta buss 166 från Lund Central. Efter en resa som enligt tidtabellen ska ta 25 minuter, men som egentligen tar 35, stannar bussen på sin slutdestination. Södra Sandby; undantaget som bekräftar regeln om ordspråket “döm inte hunden efter håren”. För Södra Sandby är nämligen precis som det ser ut. En liten by ute på skånska landsbygden, i huvudsak bebodd av pensionärer och småbarnsfamiljer. 

En anonym kattelev med okänd koppling till Sandby förklarar orten såhär: 

“Mentalt sätt flyttade jag härifrån redan innan jag flyttade hit.” 

Skämt åsido så har Sandby ganska lite att erbjuda för ungdomar. Orten har inget gymnasium, vilket betyder att alla söker sig till Lund eller andra skånska städer när de gått ut grundskolan. Då kan det bli ganska jobbigt att bo i Södra Sandby, just eftersom det enda sättet att få kontakt med omvärlden är via buss. Även om bussarna på vardagarna går en gång varje 10-20:e minut så drabbas de gärna av förseningar. På helgerna, när man ofta behöver ta sig till Lund och vidare, går de bara en gång i halvtimmen eller timmen. 

För den idrottsintresserade är Sandby dock inte helt fel. Först och främst ligger orten bara 20 minuter med cykel från naturområdet Skrylle, med sina många joggingspår. En cykeltur uppför de sega backarna ger den perfekta mängden mjölksyra inför löparpasset. Sedan finns det dessutom, för den mer fotbollsinriktade, en idrottsförening där alla unga Sandbybor vid något tillfälle tvingas vara medlemmar (straffet är den smärtsamma sortens sociala konsekvenser som bara kan fås på lågstadiet). Klubben har haft flera framgångar, med bland annat vinst av Gothia Cup sommaren 2012. Den trogna, respektfulla och rättvisa supporterskaran sätter tonen när de buar på småflickslaget som får ta emot sina diplom först på klubbens årsmöte. 

Är det dock maten som lockar så har Södra Sandby två pizzerior att bjuda på, Krögaren och Bagaren (skribentens pappa döpte genom en felsägning om den till “Kragaren och Bögaren” men det är en annan historia) och Gröna Kiosken. Här har många sandbybor köpt sitt fredagsmys. Annars är Evas Hembageri att rekommendera, ett väldigt klassiskt bageri som har goda frukostfrallor och utmärkt kaffebröd.  

Naturmänniskor blir inte besvikna av Sandby. Orten är omringad av stora fält och åkrar, och på sommaren riktigt lyser rapsblommorna. Dessutom rinner flera bäckar och vattendrag genom Södra Sandby, vilket skapar möjligheter för alla som vill bli jagade av hungriga ankor med mord i blicken. Ett rekommenderat utflyktsmål är Fågelsångsdalen, ett naturreservat med både flora och fauna. 

Trots ortens många negativa aspekter bör Södra Sandby dock inte helt avfärdas. Den kända ryttaren Rolf Göran Bengtsson har ju trots allt sitt ursprung här. Dessutom så är det en utmärkt plats för den som vill ha lugn och ro (trots inbrott, skolbränder, datorstölder och knivbråk på skolan). Sedan bör det även påpekas att skribenten i det här fallet inte är helt objektiv, och kanske inte bör ses som enda källa till hur Södra Sandby faktiskt är. 

I vilket fall som helst lämnar KatteKuriren Sandby i en rasande fart, och styr riktningen mot roligare resmål. 

Skribent och fotograf: Emma Flärdh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *