Hur ska vi börja denna gång med K-POP då? Denna gång kommer det vara mer som en guide om olika saker som är viktigt att veta om man ska börja gilla K-POP ungefär, allt från de största/populäraste grupperna till de 3 största företagen och till några ord man kommer lära sig som K-POP-fan och några genrer inom K-POP.

 

De största/populäraste grupperna:

 EXO
EXO

Den grupp som kommer första på denna lista är nog EXO, om man räknar med hur många fans det finns i världen som gillar dem just nu. EXO sålde ut en konsert på 0,4 sekunder och det kallar jag ett rekord. Det hände i början av detta år. Några bra låtar av EXO är exempel GROWL, Call Me Baby och MAMA(detta är mina tips på vilka låtar som jag tycker är bäst av gruppen).

  BTS i gamla stan i Stockholm
BTS i gamla stan i Stockholm
 VIxx
VIxx

De grupper som är mest populära i dagsläget i Sverige är GOT7, VIXX och BTS. Som ni märker så är det flest killgrupper som är populära i Sverige just nu, men det är på grund av att i dagsläget så är det flest tjejer som gillar K-POP i Sverige. De låtar jag rekommenderar av de här tre grupperna är först VIXX och det är av låtarna Chained Up, VooDoo Doll och SUPERHERO(deras debutlåt). Sen har vi gruppen GOT7 och några låtar jag rekommenderar av dem är Just Right, Girls Girls Girls(deras debutlåt) och Bad Behavior. Sista gruppen som är kvar är BTS, om ni läste den förra om K-POP så vet ni att de var här i Sverige 2014. Några bra låtar av BTS är No More Dream(deras debutlåt och finns med engelsk text till), War of Hormone och Cypher PT.3 : KILLER. BTS gör mest raplåtar och deras ledare RAP MONSTER rappar väldigt bra, men det är vad jag tycker.

 got7
got7

Några av de äldre grupper som man borde veta om ifall man vill vara ett K-POPfan är SHINHWA(håller fortfarande på), S.E.S(tjejgrupp), H.O.T(killgrupp), Fin.K.L(tjejgrupp), G.O.D(killgrupp), Sechas Kies(killgrupp) och SeoTaji & Boys(killgrupp). De här grupperna brukar man kalla first generation kpop groups, just på grund av att de var de första i sitt slag att man började känna till kpop runt i världen och i andra länder i huvudsakligen i Asien. First Generation Kpop Groups är från 1990-talet till 1999-talet, skulle jag säga i alla fall.

Några grupper man brukar höra lite av eller se lite av på tumblr(tror jag(använder inte tumblr)) är BIGBANG, Girls Generation och 2NE1.

Fashion Icons:

 cl
cl
 cl
cl

Några Fashion Icons inom KPOP skulle jag säga är CL av 2NE1 och GD(förkortning av G-DRAGON) av BIGBANG. Jag lovar att GD byter hårstil och hårfärg varje månad ungefär och har alltid galna kläder på sig. Både CL och GD är rappare och känner många amerikanska artister som Flo Rida, Will.I.am och Skrillex. De har faktisk gjort en låt med Skrillex som heter Dirty vibe. När det kommer till CL-stil på kläder och hår skulle jag säga att det är från att vara cool och badass av sig till att vara söt ibland av sig. Just nu håller CL på att göra sin amerikanska debut, med ett helt album med engelska låtar.

 gd
gd
 gd
gd

The Big 3:

The Big 3 är de företag som har mest ”kontroll/makt” över hela K-POP världen skulle jag säga. De består av YG(företagen PSY, BIGBANG och 2NE1 är därifrån), SM(förtaget EXO, Girls Generation och SUPER JUNIOR är färifrånfrån) och sist har vi JYP(företaget GOT7). Det är just de här företagen som tjänar mest pengar av alla företag just nu.

Men den som har värst rykte om sig är SM speciellt. Många artister har tagit hjälp av advokater för att stämma SM på grund av hur de behandlar sina artister emellanåt. Under 2009 var de som värst när 3 killarna från TVXQ(då var de 5 st är bara 2 st i nuläget) stämde dem på grund av hur dåligt de hade blivit behandlade och på grund av deras 13 år långa kontrakt med dem. TVXQ var den mest populära gruppen under 2000-talet och många fans längtar tillbaka till när TVXQ är 5 st igen. Men det gick bra för killarna som var Junsu(artist namn XIA), JaeJoong och YooChun som har gruppen JYJ just och gruppens namn är förkortningar av bara deras första bokstav i namnet. Egentligen kan man skriva väldigt mycket om TVXQ när detta hände men slutar här.

Medan de andra företagen har väldigt bra rykte om sig, även om YG gillar att retas med fansen och säger olika datum när någon artist ska göra comeback eller göra en debut. Man skulle ha kallat JYP för det företaget som tar bäst hand om sina artister. Varje år gör varje företag också en familjekonsert där alla artister är med och vissa som kommer göra debut snart och det brukar vara i december vid julafton och nyår det händer, men detta är allt vad jag tycker om företagen och lite historia om SM.

Ord du kommer lära dig som K-POPfan:

Som K-POPfan kommer man lära sig några enkla ord inom koreanska, men du kommer också få lära dig språket av ”fangirls/fanboys”. Det ord många lär sig först är 사랑해요/사랑해/사랑(saranghaeyo/saranghae/sarang) och har betydelsen kärlek eller jag älskar dig, de två först har betydelsen jag älskar dig och är både i formell form och informell form, den sista har betydelsen kärlek. Det ord man brukar lära sig sen brukar vara 안낭하세요/안녕(annyeonghaseyo/annyeong) och har betydelsen hej. Den första används mest för den är mest formellt och används mest i vardagen, medan den andra används mest mellan vänner och kan också betyda hej då.

Som K-POPfan så kommer man ofta höra ”OMO,JINJJA(진짜)?!?!?” och har ungefär betydelsen ”herregud, är det sant?!?!?” eller som i engelskan ”OMG,REALLY?!?!?”. Många K-POPfans brukar använda det när de inte visste om att en av deras favoritband ska göra comeback eller så. Sen finns det ordet OTL som kan beskrivas som en person som är besviken eller är desperat för något, man kan förklara som om en person som har fallit till knäna och ber typ(O=huvud, T= armarna till marken, L=benen).

Skribent: Izabella Petrén

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *