Häromdagen stod jag i en matkö för att handla några saker till middagen. Kön var inte så värst lång men en gammal tant tog lång tid på sig när hon betalade, så kön växte snabbt. Precis som kön, växte också min irration. Jag kände hur mina armar och ben började bli rastlösa. Vilket medförde att jag också började bli stressad. Även om det i verkligheten inte tog lång tid, så började min stressnivå att öka. Vilket också är konstigt, eftersom att jag hade ju egentligen inte bråttom. Det var inga läxor som behövde göras eller prov som behövde pluggas till. Jag hade också all tid i värden, bildigt sagt, för att laga mat. Maten skulle vara klar först vid sex och här stod jag, stressad som bara den, klockan tre på eftermiddagen. Så stressen som jag kände var inte direkt kopplad till att hinna med något, utan faktiskt till att jag inte hade konsten att vänta. Frågan är då varför?

I vår vardag är det mycket som ska hinnas med. Antigen är det skolan, kompisar eller familjeplikter som skall tillfredställas. I allmänhet ska allt gå så snabbt hela tiden. Kort och snabbt, så att vi kan hinna med allting.
Vilket jag tror är skälet till att jag stressade upp mig för att det gick så långsamt. Jag är så van vid att allt ska gå snabbt eller att det alltid är något som skall hinnas med inom en speciell tid.

När man är så insatt i tidspressen, kan det vara svårt att avaktivera känslorna när man verkligen har tid att njuta och ta det lugnt.

Jag tror att många kan känna igen sig i det jag beskriver. Kanske inte just i den här situationen, men exempelvis när man ska åka på sol- och badsemester. Då man försöker ligga och ta det lugnt på stranden kommer stressen igång, eftersom att man känner att man måste göra någonting.

Jag tror att man måste träna på att ha uppriktigt sagt tråkigt. Samt att man måste träna på att acceptera att man inte ska göra något hela tiden.
Jag vet också att det är svårt. Rättare sagt nästan omöjligt. Men det går fortfarande. Vikten med att träna sig är man får ta det lugnt; vilket medför vila för både hjärna och hjärta.

Krönikör: Sarah Wolfe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *