Det finns så få glada och förnöjda människor härnere, överallt förföljas de av sorger och bekymmer

— Joseph Haydn

När livet har samma lyster som en utsliten skosula och orden “det blir bättre” klingar lika falska som en ostämd violin i moll-skala, vad gör man då? I princip har du två val: deppa ner dig eller hitta ljuspunkterna.

Idag var min buss till skolan försenad. Jag frös, hade ont i fötterna, fick ingen sittplats och medicin-kitet för min diabetes gjorde väskan orimligt tung. Fast vad gjorde det? tänkte jag och log mot den nedstämda mannen bredvid mig. Mitt diabetes-kit gör att jag fortfarande lever. Att jag andas, kan röra mig och kan skratta. Att jag kan gå i skolan för utbildning och sedan jobba. Dessutom lyckades fler personer hinna på bussen då den var sen, vilken tur!

Det är allmänt känt att livet går både upp och ner. Känslorna nedstämdhet och glädje är lika olika som de är beroende av varandra. Utan sorg, så kan glädje inte kännas igen och vice versa. Skulle man ständigt gå runt i ett lyckorus, hade “glädje” blivit ett allmänt och neutralt vardagstillstånd. Förvisso har envar möjlighet att göra val i livet som påverkar ens humör. Antingen ser man det positiva i helheten, eller grottar ner sig i misären. Följande situationer är exempel:

 Foto: Julia Rehn
Foto: Julia Rehn

Du får F på ett prov. 🙁 Självkritik och ökad skolstress eller 🙂 Då kan det inte gå sämre nästa gång!

Helgens haff är inte intresserad. 🙁 Dissad och förkrossad eller 🙂 Då var det helt enkelt inte den rätte för dig, tur att du slipper lägga mer tid på den personen!

Du drabbas av en kronisk sjukdom. 🙁 Livet är orättvist mot dig eller 🙂 Nya perspektiv, nya möjligheter!

Du har en bad-hair-day. 🙁 Sänkt självbild och tjurigt humör, dagen kommer bli dålig eller 🙂 Tur att hårsnoddar är uppfunna! eller 🙂 Bad-hair-day? Sånt finns inte! Ibland är håret bara lite extra frissigt, men vad gör det?

Du är trött. 🙁 Allt är segt eller 🙂 Kaffe, energidryck, ett leende; sedan är du på benen igen!

Du får ett surt meddelande av någon. 🙁 Krigsförklaring, nu ska det hatmessas! eller 🙂 Det finns bättre och roligare saker att ägna sig åt. *Svarar sakligt och vänligt, lägger ifrån sig mobilen i ljudlöst läge och finner lycka*

Sverige är sitt vanliga, kalla och regniga jag. 🙁 Eh, kallt?! :((( eller 🙂 Snart kommer den första snön förhoppningsvis!

Lund täcks av ett lager snö. 🙁 Dags att ta på sig knäskydden för att inte slå sig sönder och samman. Nej förresten, lika bra att man hyr en lägenhet vid Lunds Universitetssjukhus. Då kaaanske man inte hinner halka igen efter att ha läkt eller 🙂 Skimrande pudersnö, matchande julbelysning och ett aktivt uteliv på isen med varm choklad. Kan det bli bättre?

Slutsats: Allt ger någon form av positiva effekter. Ibland måste man bara leta lite extra efter dem.

Skribent: Julia Rehn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *