Häromdagen berättade en vän att hon kände sig väldigt stressad av att november snart går mot sitt slut. Jag blev lite förvånad och frågade henne om det var kommande skolarbeten som skapade en sådan oro. Nej, snarare var det tanken av att välja julklappar till alla sina släktingar och vänner, spendera massor av pengar, lussebak och pepparkakshus, pynta huset och tusen andra saker. Allt min vän sa till mig lät som en stor stressklump som blev bara större och större.

Det fick mig att tänka. Uppskattar vi verkligen julen? När alla butiker börjar julpynta alldeles för tidigt i deras skyltfönster eller när radion börjar spela samma jullåtar om och om igen, vad tycker vi egentligen? Har julens fina budskap helt spolats bort och ersatts med långa, dyra önskelistor och med mat som är uttjatad sedan länge. Familjebilden och gemenskapen är inte densamma längre. Vad hände med julkänslan, glädjen och att vara tacksam för det vi har? Är vi själviska som inte tänker på dem som har det sämre? Vill vi bara att december månad ska gå så fort som möjligt och vara över? Har vi alla blivit Mr. Scrooge?

Jag kommer ihåg hur jag upplevde julen när jag var liten. Enligt mig är julafton den bästa högtiden man kan fira, mycket bättre än min egen födelsedag. Varje decembermorgon kollade man på julkalendern på tv. Väntade in nästa advent så förväntansfullt. Bakade pepparkakor och mängder av julgodis, gick i kyrkan, fyllde huset med tända ljus och doft av apelsin. Många saker håller jag fortfarande kärt om julen och de kommer alltid att vara tradition i vår familj. På julafton dricker vi glögg, kollar på Kalle Anka, äter god middag med Ris à la malta till efterrätt och till sist dansar vi runt granen innan vi öppnar våra julklappar. Jag hoppas verkligen att det kommer snöa i år och att det blir en riktigt bra jul för alla.

Det är några dagar kvar innan vi går in mot december månad men jag vill att vi alla nu tar tag i det sista och riktigt förbereder oss. Sprid glädje och fyll kroppen med värme och julkänsla.

God jul till er alla!

Skribent: Sofia Håkansson

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *