Det har ryktats mycket om att hacktivisterna i gruppen Anonymous har startat krig emot IS. Detta stämmer mycket bra, motivet bakom kriget ligger i terroristattacken i Paris.

Det är inget vanligt krig det rör sig om, utan kriget rör sig mer om så kallade “cyber-attacker” mot IS. Detta ska vara det största kriget i världshistorien som är över internet, enligt Anonymous själva.

Anonymous:

•Hacktivister

•Följer inga lagar

•Ingen ledare

•Okända personer

•Jagade av polis

En “cyber-attack” är en attack riktad från satellit uppe i rymden som styrs av olika personer som tillhör Anonymous. Tro det eller ej, men likväl jag som du kan tillhöra Anonymous, ingen vet vem som tillhör gruppen. Anonymous har en tendens att hacka sig in i nätverk och bevisa att de har makt över internet.

Företaget Sony finns bland hacktivisternas offer. Sonys nätverk “Playstation Network” blev nedlagt, miljontals konton blev övertagna och information som betalinformation blev taget på alla konton. Sony lade ner miljontals kronor för att fixa säkerheten på nätverket efteråt. Syftet med Sonys satsning var att liknande saker aldrig skulle hända igen. Anonymous lyckades däremot, bara en vecka senare, visa vad de går för genom att göra precis samma sak igen.

Syftet med Anonymous insatser emot  IS är att IS inte ska kunna rekrytera nya medlemmar till terroristgruppen. Redan dag ett, när Anonymous förklarat krig mot IS, stängdes 5600 twitterkonton ner som tillhörde IS. Detta är den största operationen Anonymous någonsin tagit på sig.

Anonymous följer inga lagar som finns inom internet. De tar IP -dresser från andra personer och använder dessa till att söka upp information om personerna bakom IP-adresserna.

I och med att 5600 twitterkonton är stängda betyder det att personer inom IS har fått det svårare att kommunicera med varandra. På så sätt fungerar inte affärerna inom IS och man kan då inte längre få samma stadiga inkomstkälla, vilket medför att IS riskerar att kollapsa om de inte kan få in pengar.

Anonymous har många attacker på sitt samvete och ingen av attackerna har någonsin varit lagliga. Dock har de flesta attackerna som Anonymous ligger bakom hjälpt allmänheten. Brottshandlingarna görs ofta till syfte att sprida trygghet, så som attacken mot IS. Istället för att media ska sprida skräck går man in på media och stänger ner hemsidorna så inget kan publiceras.

Skånetrafiken har också blivit nedlagd av Anonymous och flera resenärer påverkades av detta. Biljettautomater fungerade inte, hemsidan fungerade inte och information om avgångar var omöjliga att få tag på via hemsidan. 

Anonymous slogan: 

We are Anonymous. We are legion. We do not forgive. We do not forget. Expect us.

Skribent: Anton Bernevik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *