Fem mysiga julmarknader i Skåne

Nu när det äntligen börjar närma sig de där förgyllda dagarna som julen utspelar sig under, har vi på Kattekuriren bland annat riktat vårt innehåll till just julen. Därför presenteras nu en komplett lista på de mysigaste julmarknaderna i Skåne.

Tänk dig ett område där man har samlat endast det bästa med julen. Lussebullar, knäck, julkransar, glögg, marschaller, julgranar och julsånger och där har du beskrivningen av en julmarknad. Just i Skåne är det även något extra speciellt med julen och marknaderna som följer med. Vissa marknader byggs upp av traktens bönder som säljer sina egenodlade eller handgjorda saker i små stånd, vilket tar alla besökare tillbaka i tiden till den gammaldags julen. Vissa marknader utspelar sig i Malmös innerstad och toppas varje år med ännu mer storslagen och vackrare julbelysning.

Såklart finns det nästan hur många olika marknader som helst, men här kommer tips på några stycken.

 Jul på Fredriksdal i Helsingborg 4-6 december

 http://www.fredriksdal.se/ImageVaultFiles/id_54426/cf_2/Information_Jul-_Fredriksdal_2015.PDF
http://www.fredriksdal.se/ImageVaultFiles/id_54426/cf_2/Information_Jul-_Fredriksdal_2015.PDF

Detta är en typisk, traditionell julmarknad som består av gårdar, mysiga gångar, marschaller och gammalt hantverk. Här kommer finnas tomtar, du kan se årets Lucia, köpa de bästa julklapparna och göra i stort sett allting som förväntas vid juletid.

Julmarknad på Katrinetorp i Malmö 4-6 december

 Foto: Ralf Turander
Foto: Ralf Turander

För fjortonde året öppnar Katrinetorp sin marknad som anses vara den absolut vackraste i södra Sverige. Denna tillställning är väldigt traditionsenlig vars innehåll fylls med sång, hantverk, blommor och såklart mat. Här finns till och med en servering för alla som är sugna på kaffe och kaka.

Fogdaröds julmarknad i Höör 4-6 december

Denna marknad är lite annorlunda uppdelad vilket gör den ännu mer besöksvärdig. Den består av flera hus där det sker olika aktiviteter i varenda  ett. Växthuset, stallet, logen och hönshuset är bara några av husen. Du kommer bli mött av julmat, halmslöjd, stickat, skinn och marsipan i mängder.

Julmarknad på Övedskloster vid Sjöbo 12-13 december

”En härlig, gammaldags julstämning”, så beskrivs denna julmarknad som främst fokuserar på mat och hantverk från trakten. Marknadens centrum är i det gamla kostallet från 1800-talet vilket säger lite om rustikstämningen och julandan. Häst och vagn, julsånger, korvgrillning, facklor och lantbruksdjur med mera fyller upp Övedskloster den 12-13 december.

Julskyltning i Ljungbyhed 6 december

I Söderåsens juligaste skyltning kan man ta del av julklappsjakt, besöka tomtegrottan, se på underhållning vid scenen, lyssna på julkörer och dansa runt granen. Såklart kommer där finnas ett av julens viktigaste innehåll nämligen godis. Klockan 17:40 är det godisutdelning.

Luckskribent: Louise Lundmark

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *