Då var det dags för jul igen. Granen ska pyntas, julmat ska frossas i, och klappar ska inhandlas. En del sprudlar av energi och hoppas att detta årets jul ska bli den bästa någonsin, medan andra helst av allt vill kräkas på all julhets. Vissa firar inte ens jul, och det är precis lika okej. Julen kan se väldigt olika ut för oss alla. 

Det finns dock en sak som spridits i juletider, lika snabbt som klamydia på Roskildefestivalen. Jag talar självklart om den ökända julklappshetsen. Idag är det inte längre ett kanske. Julklappar är ett måste. Och glädjen i att kunna unna sig något enstaka riktigt fint har ersatts av ett samlande på prylar i alla dess former. Det är svårt att se lyckan i det lilla, när man nuförtiden överöses med presenter, som man kanske inte ens behöver. 

Varje jul har det blivit en människas plikt att skriva en önskelista. Men egentligen fungerar den mer som en riktlinje för vad andra “borde” köpa, för att leva upp till kraven. Istället för att nöja oss med något som har en tanke bakom sig, lägger vi mer vikt vid hur mycket det kostar.

Istället för att se julen som ett tillfälle att samla på sig saker man kanske inte ens behöver, är det ett gyllene tillfälle att sänka förväntningarna och vara tacksam för det man har och får. Ibland ligger det mer tanke bakom en billig julklapp än en dyr. Vid en tidpunkt då miljoner människor flyr för sina liv är den största gåvan kanske ändå att vara frisk, ha sina nära och kära hos sig och att ha ett hem att gå till? För många är detta inte en självklarhet, men tillsammans kan vi hjälpa dem som har det svårt ställt. Att vara osjälvisk och hjälpa människor i nöd ger oss alla en varmare jul.

Skribent: Emma Madholm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *