London Spy eller London Cry?

Sugen på att se ett spännande drama med intriger, romans och en intressant och komplex handling? Ja? Då kan denna serie vara just den för dig! Perfekt till jullovet när man inte har lust att fastna i en tio-säsongs långt monster som inte släpper taget (Doctor Who jag kollar på dig) men ändå vill ha något nytt att se på. Serien har precis avslutat sin första säsong, och med ett relativt öppet slut är det inte helt uteslutet att vi får en andra säsong (vi håller tummarna).

London Spy börjar lätt och glatt med att seriens huvudperson, Danny (Ben Whishaw) träffar den mystiske Alex (Edward Holcroft) och faller för honom. Några månader senare i deras romans försvinner Alex och Danny försöker då ta reda på vad som har hänt. Detta leder fort ner i en nedåtgående spiral fylld med lögner, spioner, mord där ingen vet vem som är vem, vem man kan lita på eller vem som faktiskt lever eller är död. Vid hans sida har han hans mest trogna vän Scottie (Jim Broadbent) som hjälper honom genom seriens gång.

Utan att ge ut för mycket av handlingen vill jag verkligen säga hur intressant men tidvis förvirrande serien är.

Är man som jag, som inte kollar på den här typen av serier allt för ofta och inte heller är den bästa på att lista ut vem som har gjort vad, spelar det faktiskt ändå ingen roll eftersom man inte kan lista ut slutet med säkerhet (i alla fall inte i sin helhet). Den är väldigt smart gjord på det viset, men jag är lite tvetydig om jag gillar hur invecklad handlingen är eller inte.

Jag har absolut inget negativt att säga om skådespelarna, i alla fall de man ser mest av. Serien går inte speciellt långt handlingsvis egentligen. Den följer en handling och är mer som en enda väldigt lång femtimmars film. Det är alltså inte riktigt som i lite längre serier där man följer flera karaktärer parallellt.

Själva serien är filmad i London och i förorten kring staden. Inte nog med att det allltid regnar, är på natten eller åtminstone mulet har man under hela serien en klaustrofobisk känsla (vilket får mig att vilja likna den till en film-noir i stilen) just för att den delar många av dess drag. Jag vill dock nämna att filmen har lite vuxet innehåll, så om det inte riktigt är din grej så skulle jag råda dig att kanske avstå från det denna gången. Att serien dessutom har flera stycken HBTQ-karaktärer i sin ensemble är ett stort plus i min mening, speciellt med tanke på hur naturliga och o-stereotypiska de är i motsats till hur de brukar framställas.

Som jag nämnt så tycker jag skådespelarna gör ett bra jobb men man blir speciellt fast i Ben Whishaws karaktär. Serien är dock ganska tragisk och kommentaren ”den går ut på att få Danny att gråta så mycket som möjligt varje avsnitt” är ganska träffsäker.

Skulle man sammanfatta serien skulle det nog vara ”WTF just happended?” till ”ahaa nu hänger jag med” till ”när kommer säsong 2?”.

Skribent: Charlotte Enkvist 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *