Recept: Saftig, vegansk sockerkaka i olika smaker

På KatteKurirens senaste möte bjöds det på nybakade kakor, gjorda efter ett recept på bloggen Vegania.net. Kakorna gick åt på ett kick och vi känner nu att det är ett måste att sprida det underbara receptet till er! Låt dig inte skrämmas av att de är utan “vanlig” mjölk, smör och ägg. Dessa kakor är minst lika saftiga och söta som sina föregångare, om inte ännu godare! Varsågoda och njut! 

Ingredienser till en sockerkaka:

4 dl vetemjöl
2 dl socker
2 ½ tsk bakpulver
1 ½ tsk vaniljsocker
60 g vegetabiliskt margarin eller 4 msk rapsolja
1 dl soja/havregrädde eller sojamjölk
1 3/4-2 dl sojamjölk

Smält margarinet. Rör ihop mjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker. Vispa med elvisp ner margarin, sojagrädde och sojamjölk. Vispa ihop någon minut. Häll i en smord, bröad kakform och grädda i 175 grader 25-30 minuter. Känn med en provsticka om kakan är klar, provstickan ska då inte vara kladdig. Låt kakan svalna innan du tar av kanten och serverar. Gräddar du kakan i en avlång form så tar den 30-40 minuter att bli klar.
Till tårta delar du kakan i två bottnar med en tandad stor kniv eller en tårtdelare.
Vill du glasera din sockerkaka passar följande glasyrer/krämer bra: chokladkräm, mockakräm, enkel florsockerglasyr, smörkrämsglasyr, vego cream cheese glasyr, kolaglasyr, chokladglasyr, kolakräm, chokladmousse och mockamousse.

Gör kakan glutenfri genom att ersätta vetemjölet med glutenfri mjölmix.

Varianter:

Mjuk pepparkaka

Perfekt nu i juletider och så smarrig! Tips är att göra dubbel sats, för denna kaka har verkligen en vana av att gå åt. Följ sockerkaksreceptet, men byt ut vaniljsockret mot 1 msk kanel, 1 tsk malen ingefära, 1 tsk malda nejlikor och ½ tsk mald kardemumma eller 2 msk pepparkakskryddor. Det vanliga sockret kan med fördel bytas ut mot farinsocker.

Chokladkaka

Påminner om kladdkaka och smakar helt ljuvligt! Följ receptet för sockerkaka, men byt ut 1-1.5 dl socker mot 1 msk kakao och 150 g smält vegansk mörk choklad. Du kan också ersätta 4 msk mjöl med 4 msk siktat kakaopulver, ifall du bara vill ha kakao och inte mörk choklad. Det blir gott oavsett!

Originalreceptet hittar du HÄR.

Tipsare: Julia Rehn

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *